Oktobar, 2015.

SANSKI MOST

10. oktobar 2015.

Dana 10. oktobra ove godine smo prisustvovali premijeri filma “Sana ’95” odnosno velikom djelu našeg Avde Huseinovića.

SARAJEVO

11. oktobar 2015.

Ovog dana je AntiDayton pokret bio koorganizator obilježavanja značajne bitke za grad Sarajevo 1992. godine, čiju pobjedu su odnijeli branioci grada naselja Hrasno.

Uveličali smo ovaj dan, obilježili ga dostojanstveno, te odali počast ubijenim civilima i braniocima koji su položili svoj život za bolje sutra za živote svih nas.

DA SE NIKADA NE ZABORAVI HEROJSKA ODBRANA OPKOLJENOG SARAJEVA!

Danas su zastave u ime AntiDaytona i odbrane RBiH i Sarajeva nosili Merima Velić, Merima Sndić, Tarik Hodović i Amer Ćosović.

Cvijeće su položili, Zvjezdana Patak, Munira Cvrk-Avdagić, Trale Duraković i NIhad Aličković

AntiDayton

BOBOVAC

25. oktobar 2015.

Nakon mnogo godina nebrige i manjka organizacije za dostojno obilježavanje velikih godišnjica vezanih za Kraljevinu Bosnu, te za dostojno poštovanje prema bosanskom kraljevskom gradu Bobovcu i prema bosanskoj historiji uopće, smatrali smo da je došlo vrijeme da se ta praksa promijeni.

Svjedoci smo da osim gore navedenih razloga takođe postoji i još jedan veoma bitan razlog. Već godinama se Bobovac uzurpira od strane Vinka Puljića i hrvatske komponente (citaj HVO) OS BiH. Naime, svake godine, pod plaštom Molitve za Domovinu i dušu kraljice Katarine, Bobovac biva ogrnut plaštom hrvatstva i šahovnica susjedne nam države, kako bi se taj kraljevski grad, bosanska historija, pa i cijela Bosna predstavili kao nešto što je tuđe, u ovom slučaju hrvatsko.

Obzitom da ove godine kardinal Puljić i HVO obilježavaju godišnjicu 24. oktobra, mi smo odlučili, nakon konsultacija sa zainteresiranima, da naša posjeta bude na dan 25. oktobar (godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić) te da u isto vrijeme obilježimo i 26. oktobar (dan krunisanja Tvrtka I Kotromanića za kralja Bosne, tačnije proglašenje Bosne kraljevstvom).

Više je razloga. Nismo željeli uzurpatorima davati veći značaj od onog kojeg zaista zaslužuju (a on treba biti nikakav), nego smo željeli dostojno obilježiti dva jako bitna datuma iz naše historije, te time pokrenuti tradiciju obilježavanja manifestacije “DANI KRALJEVINE BOSNE”, koja bi se obilježavala svake godine na srednjovjekovnom bosanskom prijestolnom gradu Bobovcu.

SARAJEVO

29. oktobar 2015.

Intervju za televiziju Kiseljak povodom pohoda na Bobovac, 25. oktobra 2015. godine.

SARAJEVO

31. oktobar 2015.

Dana 31. oktobra ove godine smo dodijelili i plaketu našem legendarnom generalu za sav doprinos koji je dao u borbi za slobodu naše domovine.

Na vrh
X