Maj, 2015.

TUZLA

25. maj, 2015.

AntiDayton na obilježavanju masakra na Kapiji u Tuzli, 25. maj 2015. godine.

SARAJEVO

27. maj, 2015.

AntiDayton na obilježavanju masakra u Ferhadiji (bivša Vase Miskina). 27. maj 2015. Da se ne zaboravi, da se ne ponovi. ULICA PRKOSA!

Trenutak prilikom polaganja cvijeća: https://www.youtube.com/watch?v=Fd16AeNDvVw&feature=youtu.be

VIŠEGRAD

30. maj, 2015.

AntiDayton na obilježavanju stradanja nedužnih građana Višegrada – 3000 ruža za 3000 života.

Bili smo na stratištu. U dijelom obnovljenoj kući u kojoj su bošnjački civili živi paljeni u podrumu. Gospođa Bakira Hasečić nas je odvela u obilazak. Nakon toga, posudili smo kreon za šminkanje i dopisali riječ koju su četnički šovinisti izbrusili sa spomenika… riječ GENOCID!

Nismo propustili ni da istaknemo zakonitu zastavu Republike BiH, a koju se policija GENOCIDNOG ENTITETA ovaj put nije usudila uzeti.

Tu smo da govorimo istinu, i da je štitimo kako bi drugi znali, kako bi mi pamtili i kako se nikada nebi zaboravilo.

SARAJEVO

31. maj, 2015.

Dana 31. maja 2015. godine raširili smo veliki transparent, te smo organizirali podjelu bijelih traka ispred Katedrale u Sarajevu povodom Međunarodnog dana bijelih traka koji obilježava stradanje nedužnih civila Prijedora i okoline. Dan prije same podjele bijelih traka, izrezali smo 3176 bijelih traka, te napravili veliki transparent na kojem je pisalo “U PRIJEDORU JE POČINJEN GENOCID“. Spomenuta akcija  je najavljena i na radiju “Kalman”, a naš Nihad Aličković je bio i gost na Dnevniku FTV kako bi javnost dodatno upoznao sa detaljima akcije.

Gostovanje na FTV možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=d4J_Owp-lIs

Ovu akciju smo realizirali uz pomoć naših prijatelja: BH radija “Naša riječ” iz Čikaga, te Udruženja Sarajlija iz Čikaga, Ovim putem, zahvaljujemo se i jednim i drugima za pomoći i saradnji. Nihad Krndžija je čovjek s kojim je sve dogovoreno i u ime Radija, a onda je preko njega stigao iz Udruženja Sarajlija Čikago i drugi dio. Hvala Nihade.

Ovog dana građani Sarajeva su zaista u velikom broju nosili bijele trake na ulici, time nas ohrabrivši da ovu godišnjicu, kao i ostale, ne prestanemo obilježavati i naredne godine. Priključite nam se, jer vjerujte, nije danas omladini bilo lako podijeliti i svezati 3176 bijelih traka! Takođe se zahvaljujemo svima onima koji su bili danas na licu mjesta, koji su podsjetili na prijedorske žrtve koje su od 31.maja 1992. godine morale nositi bijele trake po naređenju genocidne policije, ističući tako da nisu Srbi, te olakšavajući sistematsko sprovođenje genocida u Prijedoru po naređenju. Učesnici akcije:

Nihad Aličković, Zvjezdana Patak, Ejla Patak, Fahrudin Bezdrob, Esma Bezdrob, Nermina Krajina, Merima Velić, Amer Ćosović, Sanin Čepalo, Marina Belikova, Božana Čavar, Irena Šaravanja, Mersa, Nana, Alija Krluč, Haris Akmadžić

Na vrh