Aktivnosti

LJILJANI NA 25. i 26. OKTOBAR – DANI KRALJEVINE BOSNE

Nakon otprilike deceniju, koliko falsifikatori bosanske historije obilježavaju datum smrti bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić, uz misu za Domovinu (pitamo se zaista koju domovinu), i uz folklor hrvatskih zastava, zastava zločinačke tvorevine tzv. HRHB te obilježja tzv. HVO, mi, entuzijasti iz BiH smo se odlučili na praktičan odgovor Vinku Puljiću, Marini Pendeš, i svima onima koji misle da mogu falsificirati bosansko nasljeđe u zloupotrebljavati ga u političke svrhe.

Na dan 25. oktobra 2015, organizirali smo pohod na bosanski prijestolni grad Bobovac, pod nazivom “Dani Kraljevine Bosne”. Ideja oko samog dana je bila početak tradicionalnog obilježavanja dva jako važna datuma za srednjovjekovnu historiju bosanske države, ali pod bosanskim kraljevskim zastavama sa šest zlatnih ljiljana, a ne pod zastavama bilo kakvog okupatora.saaaa

Akcija obilježavanja godišnjice i pohod organizuirani su spontano, te je u kratkom vremenu napravljen konkretan dogovor sa našom prijateljicom – Edinom Bašić, koja je pokazala ogromno srce i maksimalno podržala ovaj pohod. Dogovor je rezultirao angažiranjem autobusa za one koji su danas posjetili Bobovac, kao i u pregršt republičkih zastava sa ljiljanima (koje su stilizirane verzije bosanske kraljevske zastave). Osim obilježavanja, dio dogovora je takođe i postavljanje srednjovjekovne bosanske kraljevske zastave sa ljiljanima, kraj Mauzoleja na Bobovcu, jedine zastave kojoj je tu i mjesto.

Put ka Bobovcu započeo je u Sarajevu u 08:00 sati ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, te se nastavio preko Vogošće i dalje starim putem preko Ilijaša i Visokog, do Kaknja, a potom dalje do Kraljeve Sutjeske i Ratnja. Određeni broj prijavljenih za ovaj pohod došao je automobilima i drugim vrstama privatnog prevoza, a sa kamerom nas je pratio i naš prijatelj Suad Karamustafić, koji je napravio i video prilog.

ulazakNa sam Bobovac smo ušli sa zastavama Republike BiH, odnosno stiliziranim zastavama Kraljevine Bosne, a lijepo su nas dočekali i naši prijatelji iz UG “Čuvari bosanske krune” g. Ibrišimović, te g. Sarač koji je ostavio zaista domaćinski utisak.katarina

Ovo obilježavanje je uljepšala i naša prijateljica i Dobra Bošnjanka – Enisa Majer, koja je za ovu priliku obukla prikladnu odoru, i koja nam je simbolično nam otvorila vrata kraljevskog mauzoleja na Bobovcu, čime je na jedan prikladan način odala počast pretposljednjoj bosanskoj kraljici Katarini, te najavila njen povratak kući – na Bobovac, kao i povratak svih onih kojima je Bosna u srcu – Dobrih Bošnjana.

buketiNa Bobovcu smo takođe položili i dva buketa sa ljiljanima, koje je donijela naša draga Merjem Erna Mušinović, koje je položila zajedno sa našom dobrotvorkom, Edinom Bašić. Buketi su položeni kako za pokojnu pretposljednju kraljicu Katarinu Kosaču Kotromanić, tako i za najvećeg bosanskih sinova, kralja Stipana Tvrtka I Kotromanića koji je bosansku državu dana 26. oktobra 1377. godine uzdigao do najvećih visina, proglasivši je kraljevstvom i proširivši njene granice na najveći teritorij.

Osim kratkog opisa jučerašnjih aktivnosti sa Bobovca, a snimljen je i video prilog sa nekim
konkretnim najavama za buduće aktivnosti. U nastavku možete pogledati detalje iz priloga koji je uradio Suad Karamustafić, te i sami osjetiti djelić atmosfere koja je vladala na bosanskom kraljevskom gradu:

LJILJANI NA 25. i 26. OKTOBAR – DANI KRALJEVINE BOSNE
Komentari
Na vrh