Vijesti i reakcije

POGLEDAJTE FILM AVDE HUSEINOVIĆA – “DOBRINJA, OPSADA U OPSADI!”

opsadauopsadiPredstavljamo vam oficijelno novi dokumentarni film u produkciji Udruženja “Pravda” i općine Novi Grad Sarajevo, te vas poziva da ga pogledate u cijelosti. Film Avde Huseinovića “Dobrinja, opsada u opsadi” film govori o najznačajnijim događajima tokom agresije na Republiku BiH u sarajevskom naselju Dobrinja.

Dobrinja je bila posebno naselje tokom opsade u toku agresije na državu, te je tako bila izolirana od ostatka grada i stekla epitet opsade u opsadi. Film prikazuje organizovanje odbrane ovog naselja za opstanak, te prikazuje scene nasilja koje je vršeno nad građanima Dobrinje. Dobrinja je tada u tom period imala oko 30 000 stanovnika koji su bili odsjećeni od ostatka opkoljenog Sarajeva, a u filmu može vidjeti dobra organizovanost građana kojima ništa drugo i nije preostalo bilo nego da se brane od agresora onako kako su mogli. Film se bavi konkretnim primjerima, počev od funkcionisanja ratne bolnice i škola na prvoj liniji odbrane Dobrinje, do njegovanja kulturnog života i svih drugih segmenata borbe za preživljavanje, uprkos gotovo nemogućim uvjetima za život.

U ovom filmu koristen je originalni video materijal koji je čak u više navrata korišten pred Tribunalom u Den Haagu. Takođe prezentira detalje i činjenice o periodu opsade sarajevskog naselja Dobrinja koji su mnogima do sada bili nepoznati.

Avdo Huseinović je novinar i publicista rođen 1973. godine u Sarajevu. Autor je više dokumentarnih filmova i knjiga koje svjedoče o odbrani Republike BiH i njenog glavnog grada. Ovaj, kao i svaki drugi dokumentarni film Avde Huseinovića, treba da služi kao video document koji svjedoči o agresiji koja je izvršena na našu Republiku BiH, te o vandalskim i krvoločnim napadima agresora na glavni grad naše zemlje. Avdo Huseinović i ovim filmom ostavlja duboki trag istine koji bi trebao ostaviti žig kako na srcima današnjih stanovnika Dobrinje, tako i onih koji su preživjeli najteže dobrinjske dane.avdoad

Ovim putem, zahvaljujemo se Avdi Huseinoviću još jednom na njegovom angažmanu i na njegovom radu koji predstavlja neprekidnu borbu protiv našeg najvećeg neprijatelja, a to je zaborav.

Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi opsada Sarajeva, kao ni dobrinjska opsada u opsadi!

AntiDayton

POGLEDAJTE FILM AVDE HUSEINOVIĆA – “DOBRINJA, OPSADA U OPSADI!”
Komentari
Na vrh