Vijesti i reakcije

FERHAT-PAŠINA DŽAMIJA U BANJOJ LUCI – PRVI TERAVIH-NAMAZ

Sinoć je sa akšam-namazom nastupio i mubarek mjesec ramazan, a Banja Luka je bila i mjesto jednog zaista posebnog događaja. Ferhat-pašina džamija je bila mjesto gdje je obavljena i prva teravija nakon obnove te džamije. Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka je podsjetio da su Medžlis Islamske zajednice Banjaluka i Muftijstvo banjalučko u petak organizovali predramazanski mevlud.teravijaferhadija.jpg

“Mogu samo da podjelim pozitivne reakcije vjernika. Svi su zadovoljni, ovo su jedva očekivali i vidi se određeno zadovoljstvo na licima naših vjernika”, rekao je Spahić.

Vjernici su zadovoljni jer su imali priliku pomoliti se u Ferhadiji nakon 22 godine, nakon što je 7. maja 1993. godine ova džamija vandalski srušena do temelja od strane četničkih hordi zamračenog uma. Obnova ove džamije koja je prvobitno izgrađena 1579. godine je završena, a njena vrata su se ponovo otvorila za vjernike. Sama obnova je trajala deset godina, a nakon postavljanje kamena temeljca koje su 2001. godine prekinuli neredi u kojima je u divljanju šovinista ubijen Murat Badić iz Cazina, projekat obnove završen je 2002. godine. Tri godine kasnije, tačnije, 2005. godine, nakon svih dobijenih dozvola, Medžlis je pristupio ponovnoj gradnji Ferhadije.

I za kraj, jedan prelijep prizor – poznati učači Kur'ana uče ezan u banjalučkoj Ferhadiji:

https://youtu.be/scOoRuIaqcs

FERHAT-PAŠINA DŽAMIJA U BANJOJ LUCI – PRVI TERAVIH-NAMAZ
Komentari
Na vrh