RAMO BIBER – PRVA ŽRTVA ČETNIKA U SARAJEVU

ramozicara

Rahmetli Ramo je zaslužio da se gornja stanica nove trebevićke žičare nazove njegovim imenom

Rahmetli Ramo Biber je rođen u selu Grivip, općina Rudo. Živio je u sarajevskom naselju Švrakino Selo. Ovaj građanin Sarajeva je svirepo ubijen je u 42. godini života, kao radnik javnog komunalnog preduzeća GRAS, dok je radio na obezbjeđenju trebevićke žičare.

Dana 2. marta, 1992. godine, rahmetli Ramo se nalazio na gornjoj stanici trebevićke žičare, u društvu sa strojarom žičare Abdulahom Rizvanovićem. Oko 14 sati, njih dvojica su primijetili veću grupu nepoznatih naoružanih ljudi kako opkoljavaju stanicu, a trojica su odmah pokušala ući u objekat tražeći da je Ramo i Abdulah predaju njima i istu napuste. Bili su to vojnici u maskirnim uniformama i u bijelim kombinezonima. Prema riječima Abdulaha Rizvanovića, bili su to pripadnici specijalne vojne jedinice iz Rajlovca i bili su naoružani automatskim oružjem. Uvidjevši da su opkoljeni i da im prijeti opasnost po život, Ramo i Abdulah su skočili iz stanice i pojurili kroz šiblje i šumu trasom žičare prema gradu, a za njima je odjekivala rafalna paljba spomenutih četničkih terorista.

Svjedočenje Abdulaha Rizvanovića:

“Bilo je oko dva sata popodne. Baš smo pili kafu, pratili vijesti. Ostali smo iz prve smjene raditi zbog barikada i u jednom trenutku ugledah naoružanog čovjeka kako mi kroz prozorsko staklo, vrlo drsko, daje znak da izađem. Istovremeno vidjeh još dvojicu vojnika, ali i čuh Ramu kako mi govori da on vidi druge vojnike. Kao po komandi, instinktivno, naglo smo izjurili iz te prostorije i počeli trčati. Iza nas začula se gromoglasna rafalna paljba, dovikivanje, psovke, a mi smo i dalje trčali, trčali, padali, kotrljali se. Odjednom, Ramo je posrnuo, pa je opet ustao i u jednom času skrenuo je korak ulijevo. Dalje ne znam ništa više nego to da sam, činilo mi se, u sekundi uspio sjuriti do mjesne zajednice Mahmutovac. Poslije se ustanovilo da je Ramo bio ranjen u leđa i stomak, a, očito, dokrajčen je pucnjem u sljepoočnicu”.

Ramo je pronađen mrtav u blizini trećeg stuba trebevićke žičare. Sljedećeg dana, 3. marta, uviđaj su obavili radnici CSB-a Sarajevo, u saradnji s radnicima CSB-a Stari Grad, te sa sudijom Osnovnog suda u Sarajevu. Na mjestu ubistva pronađene su brojne čahure kalibra 7, 9, 62 mm, te čahure municije kalibra 7,65 mm. Sve dalje aktivnosti o utvrđivanju ubistva Rame Bibera preuzeo je MUP RBiH, međutim ni dan danas nije sproveden krivični postupak, niti je utvrđena odgovornost za taj zločin.

AntiDayton u potpunosti podržava mišljenje g.Nihada Halilbegovića, koje i citiramo sa nadom da će se neko u Sarajevu napokon sjetiti da obilježi smrt ovog nedužnog Sarajlije, prve sarajevske žrtve u nizu:

“Rahmetli Ramo je zaslužio da se gornja stanica nove trebevićke žičare nazove njegovim imenom”.

Na vrh