PRIPADNICI TZV “HVO” UBILI BLAŽA KRALJEVIĆA

Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu krajem 1991., postao je šef promidžbe Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a.

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Republike Bosne i Hercegovine. Hrvatske odbrambene snage dostigle su u ljeto 1992. godine zavidnu jačinu. Nakon oslobađanja Mostara, Hrvatske odbrambene snage, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Bošnjaka, izvršile su prodor do grada Stoca, a 6. augusta, zauzele su dijelove općine Trebinje. Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, tada nazivane Muslimanima, da ne prihvate izdaju Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon briljantnih uspjeha, jedinica HOS-a pod komandom general – bojnika Blaža Kraljevića na Trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre Mostara i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama Armije BiH stale su na put teroristima iz samozvane “Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna”, koji su po svaku cijenu željeli podijeliti Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što je HOS oslobodio dijelove općine Trebinje, Mate Boban, vrhovnik tzv. HZHB je pozvao Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar, dana 9. kolovoza 1992. godine, tobože radi dogovora o daljnjem toku ratnih operacija protiv srpskih paravojski. Vinko Martinović “Štela”, jedan od zapovjednika mostarskog HOS-a, odveo je generala Kraljevića na mjesto sastanka. Sastanku je navodno bio prisutan i Bruno Stojić, ministar odbrane tzv. HZ Herceg-Bosne. Na tom sastanku je Mate Boban zatražio od Blaža Kraljevića da razoruža Bošnjake u HOS-u jer su oni svi “balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa” što je Kraljević odbio.

Isto dana, pri povratku sa sastanka zapovjednik Blaž Kraljević je s osam svojih saboraca koji su činili njegovu pratnju (Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović) upao u unaprijed postavljenu zasjedu tzv. Kažnjeničke bojne, specijalne jedinice terorističke HVO. Kraljevićeva pratnja jezasuta vatrom iz 20 automatskih pušaka. Vodstvo HOS BiH bilo je kukavički likvidirano.

Neka je vječni pokoj i rahmet dušama ubijenih branitelja RBiH! A kukavicama i ubicama iz tzv. HVO poručujemo:

NEMA ZABORAVA, NEMA OPROSTA!

Na vrh