POSJETA FRANCOISA MITTERRANDA OPKOLJENOM SARAJEVU

Posjeta francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda opkoljenom Sarajevu desila se 27. i 28.juna 1992.godine. Građani Sarajeva još uvijek se dobro sjećaju tog, za njih i zemlju Bosnu, vrlo “važnog događaja”. Tih dana sve naše oči i nade bile su uprte u tadašnjeg francuskog predsjednika.

Datum nije slučajno odabran. Mitterrand je bio načitan čovjek i dobro je znao šta taj datum, 28.juni, znači za Srbiju i srpski narod. Vrijeme je pokazalo da je isključiva svrha Mitterrandove posjete Sarajevu bila sprečavanje vojne intervencije UN-a na pozicije agresorske srpske vojske. Naime, svojom posjetom Sarajevu, Mitterand je galantno blokirao tu planiranu akciju.

Fotografije Mitterranda i Bernarda Kouchnera sa ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem na sarajevskom aerodromu su šokirale svijet. Mitterrand nije ostao upamćen po dobru, ne samo u Sarajevu i RBiH, zbog njegove politike stalnog odgađanja, prihvaćanja takozvane “realnosti na terenu” i favoriziranja Srba i prosrpske politike, kad je u pitanju rat u Republici Bosni i Hercegovini, odnosno agresija na nju. Sve nam kaže i potvrđuje poznata Mitterrandova izjava:

“Dok sam ja živ, čujte dobro, Francuska nikad neće ratovati protiv Srbije”.

Nakon ove Miteranove izjave svima je postalo definitivno jasno da su Francuska i njena vlada itekako znale da Srbija ratuje na teritoriju druge države, tačnije u Republici BiH. Miteran je često govorio da su kroz historiju Francuska i Srbija uvijek bile saveznici, pa je zbog toga opravdavao svoju prosrpsku politiku.

Mitterran je svojom posjetom pretvorio nadu Sarajlija u košmar, užas i tragediju koja je trajala sve do stupanja na snagu kontroveznog Daytonskog sporazuma, a koji i sada blokira funkcioniranje Republike Bosne i Hercegovine kao normalne države. Mnogi građani RBiH su kasnije morali napustiti svoju zemlju i svoj grad, kada su shvatili da su uzalud apaudirali Mitterandu 28.juna 1992.godine u njihovom opkoljenom u Sarajevu.

Mitterandovu prosrpsku politiku prekinuo je Jacques Chirac 1995.godine, no, nažalost to je bilo prekasno. Paul Garde, renomirani specijalist za geografsko područje Južnih Slavena tvrdi: “Da je Mitterand ranije napustio Palaise de l’Elysee (presjednička palata) život golemog broja Bošnjaka bio bi spašen. (Izvor: emisija”Le Cercle de Minuit 1996.g ).

Jedini adekvatan komentar na ovog starog lisca bio bi: “Sačuvaj me Bože lažnih prijatelja, od neprijatelja se čuvam sam!”

Na vrh