MASAKR NA DRVENIJI

Masakr na Drveniji se desio 29. novembra 1993. godine kada su četnički teroristi ubili sedam, a ranili četiri građanina Sarajeva u blizini mosta Drvenija, odnosno u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Masakr se desio u 12 sati i 40 minuta, kada je sa srpskih položaja na Hladivodama ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara na most Drveniju, na kojem se okupljao veliki broj građana. Tada su poginuli: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Masakr na Drveniji je bio jedan u nizu masakara koje su sprovodili četnički teroristi tokom opsade Sarajeva kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta tzv. “VRS” Ratka Mladića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u pripremi je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa tzv. “VRS”.

Na vrh