BLAŽ KRALJEVIĆ IZDAO PROGLAS

Dana 06. augusta 1992. godine, Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, tada nazivane Muslimanima, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine:

“Poručujemo svim građanima BH, pogotovo Hrvatima i Muslimanima da ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Mate Bobana i Radovana Karadžića.

Niti jedan, niti drugi, ne govore u ime Hrvata i Muslimana. Oni ne govore o onom što žele Hrvati i Muslimani.

Nema podijele BH. Možemo i hoćemo sačuvati BH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica Hrvatskog i Muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati odnosno odvoditi Hrvate i Muslimane BH u propast.

Bosnu i Hercegovinu štiti i štitit će HOS i TO BH. Bosna i Hercegovina je razrušena, narod je raseljen, ali pobjeda je naša. Pozivamo HVO da se stavi pod našu komandu, tj. pod komandu HOS-a, te da u suradniji s TO BH oslobodimo BH na sreću svnaroda. Izbacimo ljude mračne prošlosti i sumnjive sadašnjosti iz sastava obrambenih postrojbi BH. Pošaljimo ih njihovim kućama i držimo na oku, radi se o našoj sudbini. Imamo priliku, ali samo jednu.”

Politika Hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Republike Bosne i Hercegovine. HOS BiH je u ljeto 1992. godine dostigao zavidnu jačinu, a nakon oslobađanja Mostara, snage HOS BiH, u kojima se pored Hrvata borio i dobar dio Bošnjaka, izvršile su prodor do grada Stoca, a 6. augusta, zauzele su dijelove općine Trebinje. Blaž Kraljević je tom prilikom izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake, tada nazivane Muslimane, da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine.

Nažalost, ovaj plemeniti poziv je prekinut nasilnim ubistvom Blaža Kraljevića, koje su počinili članovi terorističke HVO, 09. augusta 1992. godine.

Na vrh