Vijesti i reakcije

CRNI LABUDOVI: SABORCI I GRAĐANI SE NA NAJBOLJI NAČIN OPROSTILI OD ZEJDA DUKMENIĆA

CENI LABUDOVI: SABORCI I GRAĐANI SE NA NAJBOLJI NAČIN OPROSTILI OD ZEJDA DUKMENIĆA

Njegov odnos prema svakom čovjeku bio je sa osmijehom i širokih grudi prema njemu okrenut. Ulivao je nadu, odgajao je mlade generacije učeći ih borilačkim sportovima i danas su ovdje u ovim safovima oni koje je odgojio kao takve, čak i one koji su konvertirali u islam kao i on što je to učinio svojim povratkom, prije agresije na BiH, istakao je Hodžić

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je nakon podne-namaza klanjana dženaza Zejdu Dukmeniću, velikom patrioti, istaknutom sportisti, pripadniku jedinice Crni labudovi.

Dukmenić je preminuo nakon kratke i teške bolesti u 55. godini.

Od Dukmenića oprostili su se članovi porodice, sinovi Isa i Jahja, te veliki broj prijatelja i saboraca. Dženazu su klanjali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. federalni ministri Salko Bukvarević i Aljoša Čampara, te članovi Udruženja Crni labudovi.

Od Dukmenića oprostili su se sinovi Isa i Jahja

– Okupili smo se da na dostojanstven način ispratimo sa ovog na bolji svijet jednog velikog insana, prevashodno gaziju iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, čovjeka koji je svojom ljubavlju prema BiH ostavio neizbrisive lekcije za sve generacije koje dolaze, kako se treba čuvati, kako se treba voljeti i kako se treba braniti jedina nam domovina BiH – kazao je imam Harun ef. Hodžić prije klanjanja dženaze.

Imam je podsjetio da je Božiji poslanik Muhammed a.s. u svojim redovima imao mladića kojeg su zvali Zejd ibn Haris koji je bio vojskovođa.

– Tu čast u najtežim danima za odbranu BiH imao je i naš prvi predsjednik Predsjedništva rahmetli Alija Izetbegović, da iza njegovih leđa stoji Zejd Dukmenić. Ljubav koju je pokazivao prema prvom predsjedniku, ljubav koju je pokazivao prema islamu, način na koji je živio, svjedoči ova dostojanstvena dženaza. Njegov odnos prema svakom čovjeku bio je sa osmijehom i širokih grudi prema njemu okrenut. Ulivao je nadu, odgajao je mlade generacije učeći ih borilačkim sportovima i danas su ovdje u ovim safovima oni koje je odgojio kao takve, čak i one koji su konvertirali u islam kao i on što je to učinio svojim povratkom, prije agresije na BiH – istakao je Hodžić.

Dukmenić je ukopan pored saborca iz Crnih Labudova, generala Huseina Tursunovića.

– Nama je nastaviti stopama čvrsto, odvažno, hrabro onako kako je to radio Zejd Dukmenić – zaključio je Hodžić.

O Zejdu Dukmeniću svi imaju samo riječi hvale. Naši raniji sagovornici istakli su da je to bio jedan veliki čovjek, uvijek spreman pomoći.

Kako je ranije za Faktor kazao jedan od njegovih saboraca Almir Jugo, Dukmenić iako nije bio rođen u BiH i iako ga ništa nije vezalo za našu državu, došao je da je brani od agresora.

– Nama svima je on uvijek bio za primjer. To je čovjek koji nije imao veze sa Bosnom, rođen je u Hrvatskoj, potom imao uspješan posao u Njemačkoj. Prešao je na islam, a preko prijatelja koji je bio iz Bosne odlučio je da dođe i da se priključi odbrani ove države. Svima je bilo neobično da neko ko nema veze sa Bosnom dođe da je brani od agresora. Kada su sve to ispričali i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, njemu je to bilo zadivljujuće, vjerovatno ga je zbog toga i pustio tako blizu sebe. Kada god je rahmetli predsjednik Izetbegović izlazio van Sarajeva, Zejd je bio uz njega – kazao je ranije Jugo za Faktor.

I komandant Crnih labudova Hase Tirić istakao je da je Zejdovom smrću izgubio velikog prijatelja.

– Nikome taj čovjek nije učinio ništa nažao. Imao je svoje principe po kojima je živio, divnu porodicu, zlatnu djecu. Drago mi je da sam ga poznavao i bio njegov prijatelj – istakao je Tirić za Faktor.

Dženazi je prisustvovao i Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH koji je kazao ranije za Faktor da će Zejd Dukmenić “ostati zauvijek upamćen kao izuzetan borac, patriota i veliki čovjek čiji gubitak će osjetiti ne samo porodica nego i svi koji su ga na bilo koji način poznavali”.

Iza Dukmenića ostala je supruga Sabaha i sinovi Isa i Jahja, majka Marica, te brat i sestra.

preuzeto: faktor

ANTIDAYTON POKRET 

AntiDayton pokret ovim putem izražava žaljenje zbog državnog i nacionalnog gubitka, gubitkom ovog velikog i dobrog borca i čovjeka.

Zejd Dukmenić bio je poznat svim članovima pokreta te je kroz godine unazad poštovao i cijenio naš rad koji se zasniva na kulturi sjećanja bilo da se radi o agresiji i genocidu ili o tradiciji odbrane naše Domovine. 

Ovim putem još jednom molimo Allaha da podari Zejdu mjesto kraj odavranih ako Bog da Šehida u Džennetu i da nas kada dođe vrijeme za to nekada spoji u njemu skupa. 

Porodici, familiji, saborcima iz Crnih Labudova ali i svim drugim kolegama i poznanicima rahmetli Zejda Dukmenića, želimo puno snage i sabura. 

Hvala Zejdu za njegov nesebičan doprinos odbrani Domovine, za njegovu iskrenost i njegovu predanost na pravom putu. 

Sve dok AntiDayton pokret bude postojao tvoje ime će biti upisano u naše kalendare i priče među imenima naših najboljih sinova i kćeri što za Domovinu ljiljana život su dali.

Neka ti je vječni rahmet Zejde Dukmeniću.

S poštovanjem, u ime pokreta i članova AntiDaytona, 

Nihad Aličković 

CRNI LABUDOVI: SABORCI I GRAĐANI SE NA NAJBOLJI NAČIN OPROSTILI OD ZEJDA DUKMENIĆA
Komentari
Na vrh