Vijesti i reakcije

BORBA JE BILA I ZA HRANU I TERITORIJU

BORBA JE BILA I ZA HRANU I ZA TERIOTORIJU JER JE SREBRENICOM TADA VLADALA GLAD I VEĆ JE BILO SLUČAJEVA UMIRANJA OD GLADI!

NA DANAŠNJI DAN: 16.01.1993. godine

Na današnji dan 1993. godine, branioci Srebrenice krenuli su u oslobađanje Jezera i šireg područja sela Skelani. (28. divizija ARBiH)

Osim oslobađanja teritorije naše zemlje cilj je bio i zaplijeniti od neprijatelja veću količinu hrane jer u to vrijeme u Srebrenici vladala velika glad.
Bilo je nekoliko slučajeva umiranja od gladi. Glad i gladna dječija usta odlučivali su gdje će branioci napadati.

EDIN A. Ova oslobodilačka borbena dejstava uzela su neke od najvećih sinova koje je, bez imalo ustručavanja, ova zemlja mogla iznjedriti. Okovani ledom i mrazom, nedovoljno naoružani, slabo odjeveni i uvijek gladni pokazali smo da možemo, da se ne bojimo i da niko ne može parirati BOSANSKOM GAZIJI. U bezizlaznoj situaciji po ko zna koji put, zna se ko je bio pobjednik. Pobjeda je bila gorka,nahranjen je Podrinjski narod. Bosanska Armija je u okruženju drzala Srbijansku jedinicu ojačanu domaćim četnicima nekoliko dana. Iako su besumično sipale na hiljade granata s teritorija Savezne Jugoslavije (Srbije) i pokušale u nekoliko navrata da se bore ravnopravno s jedinicama ARBiH, četničke falange su poražene i nakon dugo vremena ućutali su tenkovski i artiljerijski projektili s tog prostora. Zima je postala malo izdržljivija i mnogi borci su nakon godinu i više po prvi put došli do svojih rodnih ognjišta koja su bila spaljena a sela opljačkana.

Sjećam se te zime i osmjeha, suza i bola a ponajviše ponosa. Možda i po prvi put na tim prostorima izvodila se višednevna odbrambena borba. Strateški i taktički gledano, mi nismo imali ni najmanje šanse. Ali mi smo takve šanse voljeli, jer kad probudiš inat i kad najmanje nam se nadaš, mi smo tu …kao pobjednici i još jači.

Rahmet nek je podaren šehidima Bosne koji su tih dana položili svoje živote. Nek se priča o njima, bar su to zaslužili i nek njihova uništena mladost i prerano prekinuti životi ne budu uzaludni.

Jezero je oslobođeno kao i šire područje Skelana!

Da se nikada ne zaboravi!

AntiDayton Pokret

BORBA JE BILA I ZA HRANU I TERITORIJU
Komentari
Na vrh