Aktivnosti

BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA DJECU U GLOGOVOJ

AntiDayton pokret je prije dvadesetak dana započeo akciju unutar članstva za prikupljanje donacija kako bi se i ovaj Bajram obradovala povratnička djeca na prostoru tzv. “rs”. Ovaj put su na red došla djeca MZ Glogova Općine Bratunac. Općina Bratunac poznata je po herojskoj odbrani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od agresora. Takođe, Glogova je mjesto heroja i gazije rahmetli komandanta Ejuba Golića.

ijNakon pokrenute akcije na Facebook grupi AntiDayton pokreta, kroz dvadesetak dana prikupljen je novac za bajramske paketiće. U akciju su se putem svojih slušalaca i članova uključili i “BH-Radio Odense” iz Danske i “BH-Radio Naša riječ” u Čikagu, SAD. Nakon ove tri objave, novac je prikupljen, te su paketići pripremljeni u srijedu naveče i danas dostavljeni na adresu mališana herojske Glogove.

Kontakt osobe koje su najavile naš dolazak u Glogovu su naš član i prijatelj Sead Delić i Mustafa Golić. Nakon koordinirane razmjene podataka bitnih za ovu akciju, danas smo posjetili osnovnu školu u Glogovoj gdje smo u dvorištu škole bili dočekani od strane mališana uzrasta do petog razreda. Tom prilikom je podjeljeno oko 40 paketića, iako smo pripremili ukupno 50. Razlog tome je što se broj djece u Glogovoj smanjuje, te je za razliku od prošle godine desetoro djece manje u ovoj godini. To dovoljno govori kako se živi u povratničkim mjestima i da svi oni koji sa porodicama žive kao povratnici ustvari biju jednu posebnu bitku za opstanak i očuvanje naše zemlje i naših sela i gradova.

nanafataNakon podjele paketića mališanima u Glogovoj, uputili smo se prema Konjević Polju gdje smo pronašli nekoliko povratnika, te smo onima koji su potvrdili da imaju maloljetnu djecu, uručili preostale paketiće kako bi ih obradovali.  Takođe, nemoguće je doći u Konjević Polje, a ne obići našu heroinu nanu Fatu, te smo jedan paketić slatkiša ostavili i za nju jer se nismo mogli pojaviti praznih ruku na vratima. Samo pet minuta sa ovom heroinom dovoljno je da napunite patriotske baterije za narednih godinu dana. Neka nam je Allah čuva.

S obzirom da je akcija bila jako uspješna kada je riječ o prikupljanju donacija, akciju namjeravamo proširiti i iza Bajrama, te obradovati i djecu Prozora. Nakon Bajrama kontaktiraćemo nekoga ko će nam omogućiti da stupimo u kontakt sa djecom, kako bismo i njima pružili malo radosti i osmijeha tokom bajramskih dana. Djeca u Prozoru su od strane hrvatskih predstavnika vlasti apsolutno marginalizirana, te ovim putem želimo poslati bar malu poruku da ipak neko misli na njih i da nisu sami. Nakon što akcija bude sprovedena objavićemo detalje vezane i za ovu posjetu. U planu su datumi iza 13, 14, i 15. septembra.

U ime AntiDayton pokreta zahvaljujemo se svim članovima koji svaki Bajram podrže akciju bajramskih paketića za povratničku djecu na šta smo zaista ponosni. Ponosni smo na to što dokazujemo da i bez ličnog i bilo kojeg drugog interesa ovakva akcija može imali lijep rezultat, a to su sretna lica povratničke herojske djece.

Zahvaljujemo se svim pojedincima pojedinačno koji su donirali za ove bajramske paketiće i akciju sprovedenu u mjestu Glogova.
Neka vam se vaša dobrota vrati na najbolji mogući način. Neka Allah nagradi i vas i vaše najmilije i nagradi vas najviše dobrim zdravljem, srećom i mirom. Neka vam se dobra djela ukabule.

Pored bajramskih paketića, u Glogovoj su kupljena i tri kurbana koja su uplatila tri člana AntiDayton pokreta. Ovi kurbani koji su danas kupljeni u ovoj mjesnoj zajednici biće po propisu pripremljeni i podijeljeni ugroženim porodicama u Glogovoj. Od tri kupljena kurbana, jedno kurbansko meso će biti podijeljeno u Sarajevu ugroženim porodicama.

AntiDayton pokret
Nihad Aličković
08.09.2016.

BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA DJECU U GLOGOVOJ
Komentari
Na vrh