Avgust, 2015.

SARAJEVO

10. avgust 2015.

AntiDayton je takođe učestvovao u dežurama u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Termin dežure AntiDayton pokreta bio je od 17:00 do 18:00 sati, dana 10. avgusta 2015.

U Zemaljskom muzeju smo dočekani od strane kustosice Ermane Lagumdžija. Kustosica Ermana Lagumdžija je viša kustosica za botaniku na odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH od 1996. godine. Tim povodom naš poklon Zemaljskom muzeju predali smo u idealne ruke, a zahvalnost ide svim članovima pokreta za ovaj poklon.

Nakon obilaska arheološkog odjela muzeja, te nakon kraćeg predavanja isteklo je vrijeme naše posjete/dežure koju je zbog nas kustosica i produžila, na čemu smo joj posebno zahvalni.

Nadamo se, da će u narednom periodu biti donešene odluke države koje idu u korist institucija kulture, a posebno Zemaljskog muzeja koji u sebi ima preko 4 miliona eksponata među kojima su i dijelovi kostiju prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Očekujemo i od vlasti da na odgovorne pozicije postavi takođe ljude koji su od struke, ljude koji vole ovu zemlju prije svega, a s tim i sve što ovu zemlju sačinjava. Zemaljski muzej kao i ostali muzeji u BiH trebali bi da budu dio redovne posjete svih osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta. Na taj način bi se mnogi troškovi snosili i takvim posjetama, a širila bi se istovremeno i svijest i ljubav prema bosanskim eksponatima koji imaju nesagledivu vrijednost i u historiji i u društvu.

SREBRENICA

13. avgust 2015.

Članovi AntiDayton pokreta su 13. avgusta ove godine posjetili i jednu od srebreničkih majki – Neziru Sulejmanović, jednu neustrašivu ženu koja nam svima daje primjer kako se brani domovina. Naravno, prilikom boravka u Srebrenici, ni ovaj put nismo propustili da posjetimo Memorijalni centar u Potočarima, i da se prisjetimo evih nevinih duša koje su nemilosrdno pobile četničke horde.

Na vrh
X