April, 2014.

SARAJEVO

05. april, 2014.

AntiDayton je 05.04.2014. godine, položio buket ljiljana za svirepo ubijene građanke Sarajeva, ubijene na ovaj datum 1992.godine. Taj dan ubijene su tu, na mostu, rahmetli Suada Dilberović i pokojna Olga Sučić.
Odali smo poštovanje nevinim žrtvama, te transparentom podsjetili na to, da se prošlost Sarajeva i RBiH NE SMIJE ZABORAVITI, a sa tim ni Suada i Olga.

– Suada Dilberović i Olga Sučić –

Peti je april 1992. Jutro. Grad Sarajevo.
Fahira Hadžiosmanović, Sarajka kod koje žive dvije sestre Dubrovčanke iz familije Dilberović, jednu od njih -Suadu, studenticu pete godine Medicinskog fakulteta, pokušava odgovoriti od odlaska na “mirne demonstracije”. Suada samo odmahne rukom, nasmiješi se i kaže: “Idem braniti svoje Sarajevo”, i izlazi iz kuće.

Pred zgradom Skupštine RBiH već se okupilo na hiljade građana, među njima je najviše mladih. Službenici u Skupštini gurkaju se po prozorima i gledaju šarenu rijeku ljudi. Dolje su zastave, transparenti “Mi smo za mir”.

Olga Sučić, 34-godišnja službenica Skupštine, zaposlena u daktilobirou, neće da demonstracije gleda tek kroz prozor. Iako je radni dan, izlazi iz kancelarije. Na stolu ostavlja tašnu i kaže kolegama da će se brzo vratiti. Utapa se u masu koja viče: “Ovo je Sarajevo, mi smo za mir!”
Jutro se polako pretvara u podne i Most Vrbanja već podrhtava pod težinom ljudi. S njegove lijeve strane, demonstranti to već znaju, nalaze se oni što hoće rat. “Nevidljivom neprijatelju” masa šalje poruke mira.
Novinari su se razmiljeli po mostu. Trče, a kamere im poskakuju na ramenima. Jedan reporter prilazi Olgi Sučić i pita je: “Zašto ste tu?” “Ja sam majka dvoje djece i branit ću ovaj grad”, odgovara Olga u kameru i kreće dalje sa demonstrantima.

Nekoliko minuta nakon toga, čuju se pucnji. Dolaze iz pravca Jevrejskog groblja. I završavaju u masi demonstranata na mostu. Vrisak, panika, bježanje…
Na pločniku leže dva tijela. Oba ženska. Suada Dilberović u samrtničkom hropcu pita: “Zar je ovo Sarajevo?”, i izdiše. Olga Sučić ne pita ništa. Na putu do bolnice i ona umire.

Neka im je vječni rahmet i slava.

SARAJEVO

15. april, 2014.

Dana 15. aprila smo na ulici ispred Katedrale u Sarajevu podsjetili prolaznike da je tog datuma 1992. godine osnovana Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Pri tome smo podijelili prolaznicima letke sa objašnjenjima i važnosti tog dana te ostavili ljiljane na jednoj od Sarajevskih ruža ispred Katedrale te posjetili i spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

AntiDayton ima respekt i posebno poštovanje prema braniocima nase zemlje, Republike Bosne i Hercegovine i nikada se nećemo moći dovoljno zahvaliti našim herojima odbrane od agresije i genocida.

Hvala Vam!

Hvala i svima onima koji su došli na nas poziv da bar simbolično obilježimo ovaj datum.

AHMIĆI

16. april, 2014.

Dana 16. aprila 2014. godine otišli smo u Ahmiće na obilježavanje godišnjice stradanja nedužnog bošnjačkog stanovništva u tom selu.
Ovo je prvi put bio da kao pokret AntiDayton odemo u ovo mjesto i odamo počast ubijenim građanima.

Zahavaljujemo se svima onima koji su omogućili ovaj odlazak i zahvaljujemo se onima koji su odvojili vrijeme da posjete ovo mjesto.

Ispred spomen obilježja ubijenih 116 gradjana Ahmica ostavili smo buket ljiljana, te i kao svoj potpis, zastavu s ljiljanima.
Iznenađeni smo jako pozitivnim prijemom od strane mještana i imama čija je kuća u samoj blizini spomen obilježja.

DA SE NIKADA NE PONOVI I NE ZABORAVI!

ZENICA

19. april, 2014.

Dana 19. aprila 2014. godine otišli smo odati poštovanje ubijenim civilima Zenice koji su stradali u centru grada u masakru koji je počinjen 1993.godine od strane jedinica HVO.

Na mjestu stradanja kraj spomen obilježja ostavili smo buket ljiljana i zastavu sa ljiljanima.

Zahvaljujemo se svima onima koji su omogućili ovaj odlazak i obilježavanje, kao i onima koji su izdvojili vrijeme i došli da odaju poštovanje ubijenim civilima Zenice.

Na vrh