Istaknuto

ANTIDAYTON POKRET: POZIVAMO NA HITNO HAPŠENJE RATNOG ZLOČINCA!!!


ANTIDAYTON POKRET: POZIVAMO NA HITNO HAPŠENJE RATNOG ZLOČINCA!!!

Otvoreno pismo građanima Sarajeva, Tužilaštvu BiH, SIPA-i, Federalnom MUP-u i Odjelu za ratne zločine

Pozivamo Vas, građane Sarajeva, da svojim pritiskom izvršimo dovoljan argumentovan uticaj sa dokaznim materijalima na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, SIPA-u, i Federalni Mup kako bi se što prije uhapsio ratni zločinac Zoran Kulina.

Na YouTube-u odavno postoje video snimci koje je tokom opsade Sarajeva napravio francuski fotoreporter i novinar Philippe Buffon u kojem se na dugotrajnoj minutaži nalazi i Zoran Kulina. Snimci su iz perioda prve godine opsade Sarajeva u kojima se Zoran pojavljuje kao vojnik agresorske vojske koji sa drugim vojnicima tzv. VRS obilazi prve linije i objekte u Nedžarićima, na Dobrinji itd.

U jednom od takvih video snimaka koji su se pojavili na YouTube na kanalu “PhilippeBuffon” pojavio se i snimak koji je objavljen tek 10. Maja 2021. godine, na kojima istoimeni Zoran Kulina traži od kolege da mu posudi pušku sa ugrađenim snajperom, kako bi (kako izjavljuje) “maznuo” jednog (prolaznika, civila).

Nakon toga preuzima pušku, nišani, uočava civile koji se kreću po snajperskoj liniji i puca. U videu na upit prisutnih potvrđuje da je pogodio osobu kraj crvene trafike u glavu. Pušku preuzima drugi vojnik i potvrđuje rezultat pucnja.

Takođe na YouTube-u se nalazi snimak koji je snimljen prije par godina na kojima je Zoran Kulina. Izjave daje istoimenom fotoreporteru koji ga je snimao 1992-1993. godine. Snimak je objavljen 19. Oktobra 2020. godine.

‼️Tražimo kao preživjele žrtve agresije i opsade grada Sarajeva, kao stanovnici Sarajeva, kao civilne žrtve rata, kao invalidi, kao šehidske porodice, kao kao pokret koji se bori za istinu i jačanje kulture sjećanja, da se Zoran pod hitno uhapsi dok nije pomislio na bijeg ili promjenu fizičkog identiteta ili promjenu adrese stanovanja‼️

Po dosadašnjim imformacijama koje raspolažemo, Zoran Kulina navodno radi u kafani na austobuskoj stanici u tzv. istočnom Sarajevu ili u Nešković osiguranju u tzv. istočnom Sarajevu.

Lokalitet na kojem je Zoran pucao datog dana, bio je mjesto redovnog zločina snajperista. Na navedenoj liniji snajperskog djelovanja ubijeno je na desetine sarajlija a među njima je bilo i djece.

Pozivamo medije na objavu ovog otvorenog pisma, na brzu reakciju i djelovanje Tužilaštva, SIPA-e, FUP-a i posebnog odjela za ratne zločine!

Ratni zločin nikada ne zastarjeva, te tražimo da se Zoran Kulina pod hitno uhapsi i privede pravdi!

Snimak objavljen 10. maja 2021. godine na kojem Zoran na 2. minuti i 48. sekundi ispaljuje hitac. (2:48) https://youtu.be/0IbCwq6w7OI

Snimak Zorana objavljen 19. oktobra 2020. godine na kojem Zoran priča o svom životu nakon agresije. https://youtu.be/CnDiOBNfg8M

Na ovom linku možete vidjeti reakcije građana koji su uznemireni zbog osova sumnje da se jedan mogući datni zločinac sasvim slobodno šeta ulicama Sarajeva.

httpsa://touch.facebook.com/story.php?story_fbid=435094827608020&id=100033225200217&ref=content_filter

S poštovanjem,

Nihad Aličković – AntiDayton pokret

ANTIDAYTON POKRET: POZIVAMO NA HITNO HAPŠENJE RATNOG ZLOČINCA!!!
Komentari
Na vrh