Vijesti i reakcije

ALIČKOVIĆ: REAKCIJA NA BEZOBRAZLUK HARISA PAŠOVIĆA

ALIČKOVIĆ: REAKCIJA NA BEZOBRAZLUK HARISA PAŠOVIĆA

‼️OTVORENO PISMO HARISU PAŠOVIĆU‼️

‼️BEZOBRAZLUK HARISA PAŠOVIĆA KOJI JE NA KULTURI SJEĆANJA ZARAĐIVAO A SADA TO NAZIVA TEROROM SJEĆANJA‼️

Uvrijeđen i izrevoltiran bezobraznim izjavama Harisa Pašovića na tv kanalu N1 u emisiji Večernji studio, 17. jula 2020. godine, moram se osvrnuti na navedeno gostovanje.

U dijelovima svojih izjava Haris Pašović rekao je: …ali ja sam zato, mi moramo da napravimo crtu, mi moramo da počnemo da ZABORAVLJAMO. Pazite, 25 godine je poslije rata… itd.

Harise Pašoviću pričali ste o kulturi sjećanja na kojoj ste profitirali od 1995. godine do danas, ko zna koliko i na kraju je nazvali TEROROM SJEĆANJA.

Pa da vas podsjetim samo na par činjenica koje su iza vas.

Ponizili ste svojim projektom CRVENA LINIJA, žrtve opkoljenog Sarajeva. Ponizili ste ih plagirajući tuđe ideje i redizajnirajući ih kako bi podsjetili na žrtve tokom agresije na glavni grad države BiH. Za video tog dana uradili ste redizajn jedne uvodne špice, jedne tv serije koja se zove Pacifik i koja je svima poznata. Samu ideju sa stolicama, kopirali ste i ukrali sa komemoracije žrtvama iz New Yorka 2011. godine, koja je postavljena u ime žrtava od 11. septembra 2001. godine.

Na kraju, ni to vam nije bilo malo, pa ste stolice naručili i kupili u Srbiji. Istoj onoj Srbiji koja je apsolutno odgovorna za žrtve kojima ste mislili odati poštovanje tim stolicama. Da, crvene stolice su nabavljene u Pazovi u Srbiji što vam nikada neće biti oprošteno, bar ne od onih kojima je najbliži iz porodice otet u periodu 1992. – 1996. godine tokom opsade Sarajeva.

POTOČARI – MEMORIJALNI CENTAR 2015. GODINE:
Takođe, ono što malo ko zna je to, a jedini sam koji je naglašavao i stalno se pitao, zašto vas niko ne spominje u slučaju tzv. napada na Vučića u Potočarima? Zašto se vaše ime tu izostavlja kada ste jedan od najodgovornijih za ono što je bilo? Zašto vas niko ne spominje u kontekstu koji zaslužujete s obzirom da ste vi upravo taj scenarista koji je urgirao da se u Memorijalnom centru iznad bijelih nišana izbetonira VIP LOŽA? Upravo ste vi taj koji je svojim scenarijem inicirao da delegati i gosti, moraju proći kroz mezarje između nišana žrtava genocida, pa tako i sam Aleksandar Vučić koji otvoreno i javno negira počinjeni genocid u Srebrenici! Upravo ste vi taj koji je omogućio Aleksandru Vučiću da na 20. godišnjicu od genocida nad Bošnjacima Podrinja, iz najbolnijeg mjesta u našoj Domovini, on ode kao navodna žrtva i u Srbiji od toga pravi predizbornu kampanju. Upravo ste vi taj koji je omogućio negatoru genocida, jednom snajperisti sa Jevrejskog groblja iznad Sarajeva, da 20. godišnjicu od genocida zasjeni navodnim atentatom na njega. Da Harise Pašoviću, vi ste lično najodgovornije lice, ono lice koje je tražilo da tzv. VIP loža bude i 45 metara duga iznad bijelih nišana, kao da ste htjeli napraviti navijačku tribinu iznad mezarja u kojem se održava dženaza i ukop posmrtnih ostataka.

Kao osnivač AntiDayton pokreta koji gaji i jača kulturu sjećanja na agresiju i genocid, direktno vam se obraćam i obrćavam, da nikada nećemo dozvoliti da se agresija i genocid zaborave. Toliko je datuma i zločina Harise Pašoviću da bi mogli i trebali i morali SVAKI DAN podsjećati na njih, jer ne postoji mjesto ni zaseok niti datum ili dan u kojem tokom agresije negdje nije počinjen bar jedan zločin.

Da li to po vašem mišljenju trebaju majke zaboraviti svoju ubijenu djecu? Da li trebaju majke odbaciti sjećanje na njih ali i na zlotvore koji su im na najbrutalnije a kukavički načine ubijali djecu? Da li trebamo zaboraviti desetine hiljada silovanih curica, djevojčica, sestara, majki, nana?
Puno je toga što bih vas mogao pitati da li bi trebali, i mogao bih tako svaki dan da vam postavim po jedno pitanje minimalno za svaki počinjeni zločin tokom jednog dana u toku četiri godine agresije, ali nema potrebe. Znate vi to sami. Znate vi apsolutno sve, baš kao što znate zašto vam je ova izjava trebala sada!

Pozivam sve organizatore godišnjica masakara, zločina i genocida, odgovorne osobe, da vam nikada više ne dozvole pristup stratištima i datumima, posebno ne kao nekakvom scenaristi ili idejnom tvorcu nekog obilježavanja. Svojim izjavama, potresli ste sve preživjele žrtve agresije i genocida, potresli ste sve žrtve vrlikosrpskocrnogorske i velikohrvatske agresije na RBiH.

Da li vam je dovoljno koliko ste zaradili na njima, pa ih sada treba zaboraviti?

I za kraj, kada već vi govorite da djeci ne treba nametati sjećanje, da svoje odluke trebaju donositi sami, zašto im vi onda namećete zaborav i neinformisanost? Malo je kontradiktorno Harise Pasoviću.

Zaslužili ste vi davno reakcije na svoje nebuloze i propuste ali ovaj put zaslužujete mržnju, prezir i upiranje prstom u centru grada.

Vi ste Harise Pašoviću zaslužili da vam se izbetonira crvena linija jer ste je definitivno prekoračili!

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

ALIČKOVIĆ: REAKCIJA NA BEZOBRAZLUK HARISA PAŠOVIĆA
Komentari
Na vrh
X