Obavijesti

AKCIJA ZA DŽEJNU FERHATOVIĆ

img_6100AKCIJA ZA INVALIDSKA KOLICA DŽEJNI FERHATOVIĆ

Piše: Nihad AličkovićAntidayton pokret

Prije nešto manje od mjesec dana, naš brat i prijatelj Avdo Huseinović obratio mi se sa prijedlogom da pokušamo da napravimo i sprovedemo jednu akciju na temu invalidskih kolica. Prepričao mi je priču i Džejni Ferhatović, curici iz Općine Vogošća i jednoj od najboljih učenika osnovnih škola u ovom dijelu Sarajeva.
Džejna inače voli da pjeva, i piše pjesme, pa je tako nakon jedne napisane i snimljene pjesme, Avdo Huseinović izrazio da sve to lijepo upakuje u jedan video spot. Video spot možete pronaći na YouTube-u pod nazivom “ZEMLJA MALA” posvećenu Bosni i Hercegovini.

img_6102U pitanju je djevojčica od 12 godina, koja je zbog distrofije mišića i skraćenih tetiva vezana za invalidska kolica koja su joj oslonac za svaki vid njene aktivnosti. Džejna ide u školu i sve moguće obaveze obavlja u kolicima. Operativni zahvat koji bi joj poboljšao zdrvstveno stanje ne može se izvesti jer njen organizam ne može podnijeti anesteziju tako da svoje zdravstveno stanje održava svakodnevnim fizikalnim tretmanom, odlaskom na banjsko liječenje. Nažalost pored mišića na nogama, ova bolest u posljednje vrijeme napada i Džejnine ruke prema ramenima, što se ipak nadamo da se neće proširiti već samo poboljšavati kada je u pitanju njeno zdravstveno stanje. Džejna je prije par godina, bila sasvim obična djevojčica koja je čvrsto stajala na svojim nogicama ali sudbina je htjela tako da je distrofija mišića za sada smjesti u invalidska kolica s nadom da će jednog dana ipak moći kroz razne terapije i možda operaciju, ustati na svoje noge.

Nakon što smo dogovorili da probamo pomoći Džejni, obratio sam se prijatelju koji je već duže vrijeme tj. od agresije u kolicima, nekadašnjem braniocu i pripadniku ARBiH Asimu Krupaliji. Znao sam da će Asim znati šta i kako dalje, te smo nakon kraćeg razgovora dogovorili da posjetimo malu Džejnu. Samnom će Džejnu posjetiti Sabahudin Keč, momak za kojeg tvrdim da ima poseban pristup ovakvim slučajevima i koji me zaista ostavio bez riječi. Sabahudin je takođe čovjek u kolicima, nekadašnji branilac Republike Bosne i Hercegovine koji od agresije nije više 100% pokretan.

img_6111Posjetili smo Džejnu, i ostala je iznenađena da pored mene dolazi čovjek koji treba da uradi specifikaciju za njena kolica, dolazi takođe u kolicima.
Sabahudin je odredio visinu njenih koljena, težinu, širinu i sve ostale mjere na osnovu kojih bi se Džejni trebala naručiti kolica da joj mogu trajati duži vremenski period od 5-7 godina. Džejna je izabrala boju, izabrala po želji određene detalje na kolicima i na kraju dobili smo vinalnu “sliku” onoga što bi njoj i bilo od koristi dugo a i po želji ove djevojčice.
Džejna trenutno posjeduje bolnička transportna velika invalidska kolica kojim gotovo pa da i ne može upravljati jer su joj velika, teška i neuslovna za njeno samostalno korištenje.

img_6107Nakon kraćeg susreta sa Avdom Huseinovićem, odlučili smo dati sve od sebe da skupimo novac za određena kolica. Asim Krupalija i Sabahudin Keč takođe su rado prihvatili ovu akciju te odlučili pomoći.

POZIV NA AKCIJU:

Ovim putem pozivamo sve prijatelje Avde Huseinovića, Nihada Aličkovića, sve članove AntiDayton pokreta i sve dobre ljude koji žele pomoći, da svojom skromnom donacijom u okviru ličnih mogućnosti doniraju sredstva kako bi se obezbijedila invalidska kolica za Džejnu Ferhatović. 
Invalidska kolica za Džejnu po specifikaciji za njen uzrast i razvijenost koštaju 2.600,00 KM.

Za donacije možete se obratiti Avdi Huseinoviću ili Nihadu Aličkoviću putem Inbox-a na fb. profilima ili putem fb. grupe AntiDayton Group ili fun page-a AntiDayton na fb.
Takođe kontakt telefon je: +38762-222-301 

Vjerujemo da će se naći dobro ljudi koji će ovu priču ispratiti do kraja te omogućiti Džejni lakši pristup školi, pristup radnom stolu i školskoj klupi ali i kretanju izvan stana.

Unaprijed zahvalni na javljanju i pomoći.

AKCIJA ZA DŽEJNU FERHATOVIĆ!

AKCIJA ZA DŽEJNU FERHATOVIĆ
Komentari
Na vrh
X