Vijesti i reakcije

KROZ SARAJEVO ISPRAĆENO 35 TABUTA POSMRTNIH OSTATAKA KA POTOČARIMA

KROZ SARAJEVO ISPRAĆENO 35 TABUTA POSMRTNIH OSTATAKA KA POTOČARIMA

Kamion s posmrtnim ostacima 35 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici stigao je iz Visokog u Sarajevo odakle će krenuti prema Potočarima gdje će žrtve naći konačni smiraj 11. jula u Memorijalnom centru.

U trenutku dolaska kamiona nastupila tišina, mogao se čuti samo jecaj i plač porodica žrtava.

Nakon zadržavanja u Ilijašu i Vogošći kolona je pristigla ispred zgrade Predsjedništva BiH, a na putu do Potočara, zaustavit će se i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na pijaci Markale i kod Vijećnice.

Veliki broj građana okupio se ispred Predsjedništva BiH, kako bi stavili cvijeće na kamione koji voze tabute te odali počast žrtavama genocida.

Počast žrtvama genocida koji će ove godine pronaći svoj smiraj u Potočarima odali su i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, parlamentarci Šefik Džaferović, Halid Genjac, Denis Bećirović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka…

Ovogodišnja kolektivna dženaza u Srebrenici je najmanja do sada, s obzirom na to da će biti ukopan ostaci samo 35 identifikovanih žrtava genocida.

Među žrtvama su i četiri maloljetnika.

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

Ove godine u Potočarima bit će ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka – Muhameda Alića i Edina Burića.

preuzeto: Faktor

KROZ SARAJEVO ISPRAĆENO 35 TABUTA POSMRTNIH OSTATAKA KA POTOČARIMA
Komentari
Na vrh
X