Vijesti i reakcije

KONAČNA PRESUDA: RATNI ZLOČINAC VOJISLAV ŠEŠELJ JE KRIV ALI OSTAJE NA SLOBODI!

KONAČNA PRESUDA: RATNI ZLOČINAC VOJISLAV ŠEŠELJ JE KRIV ALI OSTAJE NA SLOBODI!

U sudnici Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu počelo je izricanje drugostepene presude lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju. 

14.40 – Žalbeno vijeće ukida oslobađajuću presudu Šešelju. Izriče mu kaznu od deset godina zatvora i konstatuje da je kazna odslužena, imajući u vi

14.30 – Meron citira Šešeljev govor da “u Hrtkovcima nema mjesta Hrvatima”. Hrvatima je direktno poručio da nemaju gdje da se vrate.Meron je rekao da je u Hrtkovcima, u Vojvodini, izrečen jasan poziv da se prognaju nesrbi od strane Šešelja i da je Prvostepeno vijeće zaključilo pogrešno da nije dokazana veza s zločinima i govorom.

– Žalbeno vijeće smatra da niko nije mogao da zaključi da su civifli nesrpske nacionalnosti zaista svojevoljno napustili Hrtkovce. Vijeće smatra da je Šešelj izvršio podsticanje na krivična djela pogona, deportacije i drugih nehumanih djela kao zločina protiv čovječnosti – kazao je Meron. Shodno tome, Šešelj je krivično odgovoran za podsticanje deportacije, progona i prisilnog raseljavanja.

14.25 – fizičko počinjenje i podsticanje putem govora – U odnosu na Šešeljeve govore, Meron je rekao da se optuženi tereti da je direktno poticao počinjenje zločina. Šešeljevi govori očigledno su huškački, kazao je Meron. Žalbeno vijeće smatra da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je odlučilo da Šešelj svojim govorima nije podsticao na etničko čišćenje. Međutim, dokazi koje je iznijela optužba su nedovoljni da bi se utvrdio efekat koji su Šešeljevi govori imali u odnosu na počinjene zločine. Izuzetak je Šešeljev govor održan u Hrtkovcima, koji je predstavljao jasan poziv na protjerivanje hrvatskog stanovništva.

14.10 – U toku je razmatranje žalbe Tužilaštva na prvostepenu presudu po tačkama kako slijedi:

a) Kršenja zakona i običaja ratovanja – Raspravno vijeće je konstatiralo da su neki dokazani, a neki ne. Optužba tvrdi da Raspravno vijeće nije iznijelo obrazloženo mišljenje za sve svoje konstatacije, te traži da Žalbeno vijeće sada iznese obrazloženje. Žalbeno vijeće odbija zahtjev optužbe.

b) zločini protiv čovječnosti – Žalbeno vijeće konstatira da nijedan razuman presuditelj o činjenicama ne bi mogao zaključiti da nije bilo rasprostranjenog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH. Što se tiče Vojvodine, raspravno vijeće je navelo da Vojvodina nije bila područje zahvaćeno oružanim sukobom. Raspravno vijeće je konstatiralo da zločini počinjeni u Hrtkovcima, čak i da su dokazani, nisu bili dio rasprosranjenog i sistematskog napada. Žalbeno vijeće konstatira da je Raspravno vijeće pogriješilo u svojim postupcima. Zločini u Hrtkovcima bili su povezani sa sukobom – konstatirao je Meron.

c) udruženi zločinački poduhvat i pomaganje i podržavanje – Žalbeno vijeće ukazuje da postoje jasne indikacije da su srpske snage prisilno raselile stanovništvo u Vukovaru, Sarajevu, Nevesinju i drugim mjestima. Postoji uočljiv obrazac zločina koji su počinile srpske snage sa zajedničkim ciljem da se silom ukloni većina hrvatskog i muslimanskog stanovništva. Optužba nije pokazala da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da nije postojao UZP koji je uključivao i Šešelja. Meron je napomenuo da u ovom slučaju Prvostepeno vijeće razmatralo odnose Šešelja i drugih navodnih članova udruženog zločinačkog poduhvata i imalo sumnje u odnosu koji je cilj bio Šešelja kada je slao paravojske. Prema Meronovim riječima, tužioci nisu dokazali grešku u žalbi.

14.05 – Predsjedavajući Žalbenog vijeća Theodor Meron podsjeća na prvostepenu oslobađajuću presudu. S obzirom da je Šešelj odlučio da neće doći u Hag, dodijeljen mu je zastupnik u pripravnosti.

– Šešelj je u svom podnesku zatražio da se žalbeni podnesak optužbe odbaci. Njegovi prigovori se odbijaju. Šešelj je također iznio nekliko prigovora po pitanju pravičnog suđenja. Ti argumenti samo su ponavljanje onoga što je ranije bilo izneseno i odbijeno tokom prvostepenog suđenja i ne pokazuju postojanje greške. Shodno tome, Žalbeno vijeće te prigovore odbija – rekao je Meron.

14.00 – Žalbenim vijećem koje će izreći konačnu presudu Šešelju predsjedava sudac Theodor Meron, a članovi Vijeća su sudije Lee G. Muthoga iz Kenije, Florence Rita Arrey iz Kameruna, Ben Emmerson iz Velike Britanije i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa iz Portugala.

Tužilaštvo je od Žalbenog vijeća zatražilo da se Šešelju izrekne kazna zatvora od 28 godina, ili da predmet ide na ponovljeno suđenje.

Vojislav Šešelj danas ne prisustvuje izricanju drugostepene presude u Hagu. On je izjavio kako će u vrijeme izricanja presude spavati, jer je tada njegovo uobičajeno vrijeme za spavanje.

– Sa Hagom sam završio. Pobijedio sam. Uopšte me ne interesuje drugostepena presuda, ali jedno je sigurno – u Scheweningen se dobrovoljno ne vraćam – poručio je Šešelj.

Kako javlja BIRN, izricanju presude u haškoj sudnici prisustvuje petnaestak predstavnika medija, grupa studenata, te predstavnici ambasada Srbije i Hrvatske. Izricanje presude prate i članovi udruženja logoraša iz nekoliko bh. gradova koji su se okupili u Memorijalnom centru u Potočarima.

Podsjetimo, Pretresno vijeće Haškog tribunala 31. marta 2016. godine oslobodilo je Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti (progon, deportacija i nečovječno postupanje) i kršenja zakona ili običaja ratovanja, za koje je navedeno da su počinjeni protiv nesrpskog stanovništva Hrvatske, BiH i Vojvodine.

Prema optužnici, Šešelj je bio optužen da je neposredno izvršio, podsticao i pomagao i podržavao izvršenje tih krivičnih djela, čija je svrha bila trajno uklanjanje većine hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, BiH i Vojvodine.

preuzeto: faktor.ba

KONAČNA PRESUDA: RATNI ZLOČINAC VOJISLAV ŠEŠELJ JE KRIV ALI OSTAJE NA SLOBODI!
Komentari
Na vrh
X