Vijesti i reakcije

GORAŽDE: OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI KOMANDANTA FERIDA DIZDAREVIĆA I SABORACA

GORAŽDE: OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI KOMANDANTA FERIDA DIZDAREVIĆA I SABORACA

This slideshow requires JavaScript.

Danas je obilježena godišnjica smrti Ferida Dizdarevića i saboraca 10. februara 1994. godine u minskom polju, u mjestu Kusjevrani kod Čajniča.  Tom prilikom poginuli su načelnik Štaba i pripadnici Izviđačko-diverzantske čete Ferid Dizdarević, Muris Džananović, Amir Pašić, Sabahudin Terović, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Svoje živote su dali na najhumanijem vojničkom zadatku, u akciji izvlačenja tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, koji su noć ranije svoj život položili u operaciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja. Četvorica njih posthumno su odlikovani najvećim vojnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Iako su mu mnogi ukazivali na rizike koje nosi akcija duboko u neprijateljskoj teritoriji, Dizdarević je govorio kako sebi nikad ne bi mogao oprostiti da ih ostavi tamo. U akciji je ranjeno 17 boraca, a izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo je cijelu noć kroz snijeg dubine oko jednog metra.

Nekoliko sati kasnije u Goražde je stigla jedna od najbolnijih ratnih vijesti da je Čajnički bataljon u minskom polju izgubio devet svojih pripadnika, a komandant Dizdarević izvijestio je komandanta brigade Ramiza Durakovića:

“Komandante, vraćam se bez čizama”. Preminuo je na nosilima.

“Danas odajemo počast svakom našem poginulom saborcu, jer 10. februar je vrhunac ratne boli svakog čajničkog patriote”, rekao je jednom Izet Alihodžić, bivši pripadnik ove brigade.

Patriotski pokret Goražde je danas položio cvijeće i odao poštovanje.

foto: Patriotski pokret Goražde

uredio: antidayton.com

GORAŽDE: OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI KOMANDANTA FERIDA DIZDAREVIĆA I SABORACA
Komentari
Na vrh
X