ZLOČIN NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

Masakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora koji je počinjen 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata od strane samozvanih srpskih vlasti u bosanskoj Krajini.

Dana 21. augusta 1992. više od 200 Prijedorčana iz konvoja protjeranih koji je krenuo iz Tukova, je izdvojeno od strane srpskih policajaca na planini Vlašić na lokaciji Korićanskih stijena. Skoro svi ubijeni civili su se nalazili u dva autobusa koja su se konvoju pridružila u logoru Trnopolje. Osim njih, iz kamiona prijedorskog Autotransporta koji su vozili prognane, od strane srpskih policajaca izdvojeno je oko 30 civila. Civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je mučki pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su svirepo nastavili sa bacanjem bombi i dodatnim pucanjem kako apsolutno niko ne bi preživio. Ipak nekoliko ljudi se uspjelo spasiti bacivši se ranije u provaliju, a kasnije su svjedočili u Haškom tribunalu na suđenjima srpskim ratnim zločincima.

Svake godine 21. augusta na Korićanskim stijenama se obilježava godišnjica zločina bacanjem 250 ruža u provaliju, koje simbolizuju krvnički ubijene civile.

Da se nikada ne zaboravi!

AntiDayton pokret

Na vrh