UHAPŠEN RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ

U akciji srbijanske policije u četvrtak ujutro 26. maja 2011. godine uhapšen je ratni zločinac Ratko Mladić. Uhapšen je u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a krio se pod imenom Milorad Komadić. Policija Srbije uhapsila je u tajnoj operaciji “Milorada Komadića”, za koga je potvrđeno da je riječ o Ratku Mladiću. Hapšenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan.

Pogledajte i snimak tokom hapšenja ovog zločinca: https://www.youtube.com/watch?v=63YJywEBZrc

Mladić je u Beogradu završio Vojnu akademiju JNA i Komandno-štabnu akademiju, te je kao oficir službovao u Makedoniji (Kumanovo, Skoplje, Štip), te kasnije u Prištini. U junu 1991. godine je poslan u Knin, kao komandant 9. korpusa JNA, tijekom borbi između JNA i hrvatskih snaga 4. aprila 1991. godine,  unaprijeđen je u general-majora. 9. maja 1992. je preuzeo mjesto glavnog komandanta štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. je Skupština bosanskih Srba izglasala stvaranje Vojske RS. U isto vrijeme, Mladić je postavljen na dužnost Komandanta Vrhovnog štaba VRS-a, a mjesto na kojem je bio do januara 1996. (u maju 1992., nakon povlačenja JNA iz Bosne, Druga vojna oblast JNA je postala jezgrom Glavnog štaba VRS-a). Dana 24. juna 1994.unaprijeđen je u general-pukovnika. Dana 24. jula 1995. optužen je od Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne ratne zločine, uključujući i zločine vezane za snajperiranje Sarajlija. 16. novembra 1995., optužnica je proširena i na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom napada na UN-ovu zaštićenu zonu u Srebrenici u julu 1995. Mladić je takođe odgovoran za uzimanje UN-ovog osoblja kao taoce.

Suđenje ovom ratnom zločincu još uvijek traje pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Ovaj ratni zločinac smatra se jednim od najvećih zločinaca u historiji čovječanstva.

Na vrh