UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ

Bivši lider bosanskih Srba i najtraženiji haaški optuženik uhapšen je 21. jula 2008. godine. Karadžić je nakon 13 godina bježanja i skrivanja uhapšen akcijom srpskih službi bezbjednosti.

Podsjećanja radi, Radovan Karadžić je jedan od najvećih zločinaca u historiji, a ujedno i haški optuženik za genocid nad Bošnjacima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija. On je doktor medicine, te prijašnji bosansko-hercegovački političar član SDS-a, crnogorskog porijekla. Rođen je 19. juna 1945. godine u Petnjici, blizu općine Šavnik u Crnoj Gori. Nakon završetka studija 1971. godine počinje raditi u sarajevskoj bolnici Koševo, kao psihijatar. 1974/75 apsolvira postdiplomski studij, nakon školovanja u Zagrebu i Beogradu, na Columbia University u New Yorku.

Ovaj ratni zloćinac je bio u bijegu od pravde gotovo 13 godina, a prva optužnica protiv njega potvrđena je 24. jula 1995. godine.

Na vrh