RUŠENJE STAROG MOSTA

Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je započela iste godine, a trajala je devet godina, što se može pročitati iz natpisa na mostu koji za godinu završetka navodi 974. godinu po islamskom kalendaru (oko 1567.).

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine, Most je djelomično oštećen od strane četničkih snaga i tzv. JNA. Dana 9. novembra 1993. tzv. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara. Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993, konačnim rušenjem ovog bisera arhitekture. Osoba kojoj se sudi za rušenje Starog mosta jeste zapovjednik tzv. HVO Slobodan Praljak kojem se sudi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, u predmetu “Prlić i ostali”.

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bile turska i italijanska vlada, a jula 2005. godine, Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Na vrh