SRĐAN ALEKSIĆ SPASIO ALENA GLAVOVIĆA

Čitulja Srđan Aleksić

Čitulja – Srđan Aleksić

Pokojni Srđan Aleksić je rođen u Trebinju. Njegov otac Rade je bio košarkaški trener, a njegova majka je rano umrla. Njegov brat je poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja. Srđan se amaterski bavio glumom za što je dobio i više nagrada. Nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi “San ratne noći”. Osim toga, ono što mediji ne spominju, a što svakako ima svoju težinu jeste i to da Srđan Aleksić nije bio pripadnik tzv. “VRS” odnosno da je pokojni Aleksić po navodima trebinjskog ogranka veterana tzv. “VRS” odnosno tzv. “Boraca RS” u toku agresije imao tezgu na pijaci u Trebinju na kojoj je radio i njegov prijatelj Alen Glavović.

Tragični događaj se desio 21. januara 1993. godine, kada je grupa pripadnika tzv. “VRS” odnosno četničkih terorističkih formacija legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju na kojoj je Aleksić imao svoju tezgu. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih i Bošnjak Alen Glavović, i nakon što su ustanovili da Alen radi na švercerskoj tezgi Srđana Aleksića, četnici tj. pripadnici tzv. “VRS” su ga počeli maltretirati i tuči. Vidjevši šta se događa na tezgi, Srđan je tada priskočio u pomoć Alenu, a četvorica četnika su nakon toga pustili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i preminuo je od ozljeda 27. januara 1993. godine.

Jedan od napadača na Alena i Srđana je poginuo tokom agresije na RBiH, dok su ostali osuđeni na mizernih 28 mjeseci zatvora za svoj zvjerski čin. Srđanov prijatelj Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine Alen posjeti Trebinje, Srđanov grob, kao i Srđanovog oca.

Za čin spašavanja života Alenu Glavoviću, Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana “ulica Srđana Aleksića”. Osim ulice u Sarajevu, prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu. Srđan Aleksić je takođe dobio i svoj bulevar u Podgorici.

Na vrh
X