SKUPŠTINA RBIH DONIJELA ODLUKU O DANU NEZAVISNOSTI RBIH

Dana 28. februara 1995. godine, Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu, donijela je odluku kojom je proglasila 1. mart Danom Nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, iako se u praksi 1. mart se obilježavao kao Dan nezavisnosti Republike Bosne i Herecgovine još još od 1992. godine.

Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u SR Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti SR Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina građana SR BiH izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana (a ne “konstitutivnih naroda”). Prema statističkim podacima, na spomenuti referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost SR BiH glasalo je njih oko 99,44% od spomenutog procenta onih koji su izašli. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog, iako je Ustavom SR BiH jasno definirano da o nezavisnosti odlučuju građani, a ne ponaosob svaka od tri najveće etničke grupe u SR BiH.

SR Bosna i Hercegovina je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane Republike BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, iako međunarodno priznata, Republika Bosna i Hercegovina je pretrpila strašnu agresiju susjednih država koje su pružale svesrdnu pomoć separatistima unutar RBiH, agresiju koja je prouzrokovala ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Nakon agresije, ova odluka Skupštine RBiH je i dalje ostala na snazi, obzirom da su čak i po Daytonskom (ne)sporazumu sve odluke institucija RBiH i dalje važeće, ukoliko se ne donesu drukčije odluke, a u ovo spadaju i odluke o državnim praznicima kao što je i ovaj.

Na vrh
X