BITKA ZA SARAJEVO

Početkom maja, tačnije 2. maja 1992. godine, desio se dan koji će mnogim Sarajlijama ostati zauvijek u sjećanju. Tog dana, na Skenderiji, 150 metara od zgrade Predsjedništva BiH, dogodila se prva bitka za odbranu Sarajeva. Specijalne jedinice tadašnje jugoslavenske vojske pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva Republike BiH i u tome su osujećene, a borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji.

Oko 13 sati tenkovi JNA krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine grada Sarajeva. Tenkovi su zaustavljeni, a svijet je obišla slika tramvaja u plamenu. Tog dana je zapaljena i izgorjela i zgrada Glavne pošte u Sarajevu.

„Njima je trebala zgrada Predsjedništva samo da se jave na svoju televiziju: ’Evo se javljamo iz Predsjedništva, nacionalisti su rastjerani…’ Zgrada Predsjedništva je simbol države BiH u tom trenutku“, govorio je tada član ratnog Predsjedništva Republike BiH, gospodin Stjepan Kljujić.

Istog dana zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović, koji se vraćao sa pregovora iz Lisabona. Njega je na Sarajevskom aerodromu zarobila JNA, a potom je odvezen u Lukavicu, odakle se javio u program TVSA. Kasnije je izvršena i njegova razmjena.

Dan 2. maj 1992. godine obilježava se i kao Dan Kantona Sarajevo.

Na vrh