RATNI ZLOČIN U BARUTNOM MAGACINU

Dana 21. juna 1992. godine, u logoru u Kalinoviku, ubijeno je 14 ljudi, a 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno. Istog dana, obilježava se godišnjica svirepog četničkog zločina u zloglasnom logoru “Barutni magacin” iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno. Svake godine 26. juna odaje se počast ubijenima, ispred osnovne škole Kalinovik koja je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

Obilježavanju godišnjica stradanja stanovništva Kalinovika koje uglavnom, organizira Udruženje “Istina-Kalinovik ‘92” prisustvuju najčešće i predstavnice organizacije “Žene u crnom” te ambasadori i predstavnici više ambasada u BiH.
U obilježavanje godišnjice uključen je i obilazak i polaganje cvijeća na lokalitetu Mehkih brda gdje je pronađena prva masovna grobnica sa tijelima ubijenih Bošnjaka iz Kalinovika, Trnova i Foče, a nakon toga lokaliteta štale Tuzlaka, gdje su mnogi zarobljenici strijeljani, te lokaliteta Ratine i tunela Miljevina.

Sramotno je što nadležni već godinama porodicama žrtava ne žele dati dozvolu da od danas napuštenog i ruševnog objekta naprave memorijalni centar u spomen na sve ubijene. Zločinci nisu poštedjeli ni tijela ubijenih, pa ih je većina spaljena, pronalažene su polomljene i zdrobljene kosti ubijenih, a za najmanje 50 tijela porodice i dalje tragaju.

Na vrh