PRVI NAPAD AGRESORA NA JAJCE

Prvi topnički napad na Jajce desio se 27. maja 1992. i to za vrijeme pazarnog dana. Taj dan poginulo je nekoliko ljudi. Od tada su stanovnici grada Jajca i okolnih mjesta sve češće bili na udaru agresorske artiljerije i projektila iz okolice. Glavni neprijateljski cilj bio je zauzimanje grada Jajca, preuzimanje strateških prometnih i hidro-energetskih pozicija na Vrbasu (HE Jajce I i II), a potom i kontroliranje šireg Vrbaskog područja. Uz granatiranja grada i okolice koja su trajala gotovo svakodnevno građani su bili na udaru i jakih pješačko-oklopnih postrojbi četničkih terorista i agresorske JNA.

Kroz tamošnju ratnu bolnicu svakodnevno je prolazilo na stotine ranjenika, branitelja i civila. U jednom teškom razdoblju okruženja tadašnja ratna bolnica evakuirala se u prostorije hidro-elektrane Jajce I, ukopanih duboko u brdu na lijevoj strani iznad rijeke Vrbas.

Zbog svog strateškog, prometnog ali i propagandnog značaja Jajce je bilo pod velikim pritiskom od strane srpskih snaga, ponajvše iz smjera tzv. Mrkonjić Grada (Varcar Vakufa) i Banje Luke (Banjalučki korpus).

Žestoki napadi na branioce koji su trajali preko pet mjeseci doveli su na kraju do popuštanja obrane grada. Nakon teške borbe i probijanja crta obrane branioci su se skupa sa brojnim civilima morali povući iz Jajca. Osim tenkova položaje branilaca Jajca su napadali i avioni JNA gađajući ih iz automatskog oružja i teškim bombama. Civili su postepeno napuštali Jajce, a gubici branioca su se povećavali. Evakuacija ranjenika i civila „Putem spasa“ vodila je teškim brdovitim i šumovitim terenima smjerom od Jajca do Travnika. I tada su konvoji s izbjeglicama bili na udaru neprijateljskog oružja.

Jajce je palo sa 29. na 30. oktobar 1992. godine, a civilno stanovništvo se počelo izvlačiti nekoliko dana prije. Izvlačenje civila bila je spasonosna odluka jer da je Jajce te zime ostalo u okruženju, neminovno bi se dogodio pad i stradanje bi vjerovatno imalo karakter Srebrenice. Nakon tri godine Jajce je oslobođeno, tačnije 13. septembra 1995. godine.

Pogledajte i snimak Jajca na dan 27. maja 1992https://www.youtube.com/watch?v=b2vjBvvWKJU

Na vrh