GODIŠNJICA POGIBIJE ENVERA ŠEHOVIĆA

Enver Šehović je bio pripadnik ARBiH i jedan od najčuvenijih boraca i komandanata sarajevskog ratišta. Proslavio se komandovanjem u Prvoj slavnoj motorizovanoj brigadi.

Nakon napuštanja JNA 6. aprila 1992 (kada počinju napadi iste na Sarajevo), pristupio je formiranju jedinice u naselju Velešići. Ostaće upamćeno da je zajedno sa svojim velikim prijateljem Safetom Zajkom oslobodio brdo Žuč. Rahmetli Šehović je bio školovani kadar i poručnik u bivšoj JNA, radio je u Sarajevu u kasarni Maršal Tito. U periodu agresije je uvijek bio sa svojim saborcima, na prvim linijama, učestvovao u svim bitkama koje su vodile njegove jedinice. Nikada se nije bojao smrti. Na dan pogibije, 40 dana poslije smrti njegovog prijatelja Zajke, osjetio je da mu se smrt bliži.

Poginuo je 27. jula 1993. na Žuči, ubila ga je četnička granata pri komandovanju odbranom Golog brda. Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu pored svog prijatelja Safeta Zajke. Posthumno je odlikovan najvećim priznanjima “Zlatni ljiljan” i “Heroj odbrambenog rata 92-95”, a jedna ulica u Sarajevu nosi i njegovo ime.

Na vrh