DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU SARAJEVA

Dana 09. maja, kada cijeli svijet slavi Dan pobjede nad fašizmom, građani Sarajeva se prisjećaju svojih najmlađih sugrađana koje je agresor bez milosti ubijao tokom opsade Sarajeva odnosno agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Prvo sarajevsko dijete koje je mučki ubijeno od strane četničkih terorista bila je tada šestogodišnja Aida Kučuk, kćerka sarajevskog pisca za djecu Fahrudina Kučuka. Ubijena je 2. maja 1992. Desilo se to kada je pred sami ulaz zgrade pala je granata, geleri su razvalili zid sobe u kojoj je boravilo sedam osoba. Jedan mali geler pogodio je malu Aidu u preponsku arteriju. Mala Aida je tada na rukama iznešena pred četnički transporter, odakle je prebačena u Lukavicu u kasarnu. Ljekar je tu mogao samo konstatovati smrt. Dan kasnije, 3. maja prebacili su je u bolnicu na Koševo. Dženaza maloj Aidi obavljena je 8. maja 1992. godine.

Tokom opsade Sarajeva, krvnički je ubijeno 1601 dijete Sarajeva, a Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva se tradicionalno obilježava na Trgu djece Sarajeva kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na manifestaciji pod nazivom „Djeci Sarajeva“.

Na vrh