DAN RUŠENJA I OBNOVE ČARŠIJSKE DŽAMIJE U SREBRENICI

Dana 16. jula 1995. godine srpska agresorska vojska, predvođena zločincem Ratkom Mladićem, do temelja je porušila Čaršijsku džamiju u Srebrenici.

Džamija je obnovljena šesnaest godina kasnije, zahvaljujući dobročinstvu raznih donatora, a po odluci Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica. Džamija nosi naziv po rahmetli doktoru Ahmedu Smajloviću.

Naime, u okviru održavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici, 16. jula 2011. godine ova džamija je, nakon obnove i otvorena. Bošnjaci u Srebrenici i u drugim gradovima, ponosni su što je ova džamija ponovo otvorena i svjesni su činjenice da niko ne može poricati historijski značaj ove džamije, kao ni postojanje Bošnjaka i islama na prostoru naše Domovine. Zli umovi i velikosrpski agresor su pri kraju rata 1995. godine, do temelja  srušili ovu džamiju, ali kako kažu mještani Srebrenice, srpski agresor nije uspio uništitu njihovu vjeru, te je zbog toga i džamija obnovljena i ponovo otvorena. Čast otvaranja obnovljene džamije pripala je Ćazimu Salimoviću, uglednom Srebreničaninu, zbog njegovog doprinosa u izgradnji.

Na vrh