Aktivnosti

ANTIDAYTON POKRET: PODIJELJENI BAJRAMSKI PAKETIĆI POVRATNIČKOJ DJECI U BIJELJINI

ANTIDAYTON POKRET: PODIJELJENI BAJRAMSKI PAKETIĆI POVRATNIČKOJ DJECI U BIJELJINI ⚜

Juče smo prvi put ovakvim i sličnim povodom bili u gradu Bijeljini koji je preživio genocid i koji živi i diše idalje. U Bijeljini su ubistva i upad Arkanovih zločinaca počeli u Aprilu 92. god. a pojedinačna i prije. Poznate su nam svima slike iz Bijeljine nastale u Aprilu mjesecu 1992. godine!

Za Bijeljinu smo se odlučili ove godine nakon što smo pitali za prijedlog grada ili mjesta brata Avdu Huseinovića, koji nas je kasnije i uputio na kontakt osobu, inače Predsjednika Preporoda u Bijeljini, gospodina Mirzu Junuzovića s kojim sam dogovorio bio sve detalje i da za Bijeljinu dostavimo 75 bajramskih paketića.

Nakon Mirze, kasnije u Mektebskom Centru dočekali su nas i pridružili nam se i, Samir ef. Camić i Mirsad ef. Okanović kojima se kao i Mirzi zahvaljujem ovim putem u ime svih nas.

U sklopu Mektebskog centra nalazi se odbanište koje broji 20 djece, dok mektebsku nastavu pohađaju djeca njih ostalih 50 koji su uzrasta osnovne škole. Danas su na podjeli paketića bila prisutna djeca iz obdaništa i oko 30 učenika polaznika mektebske nastave koji su došli nakon nastave u osnovnim školama da preuzmu bajramske paketiće. Ostali su danas bili u drugoj smjeni u školi te je bilo nemoguće osigurati da svi dođu. Tako smo ostatak paketića ostavili u Mektebu pa će druga grupa osnovaca doći naredni dan po njih.

I ovaj put, bilo je puno srce gledati djecu koja na braniku Bosne brane svoju Domovinu i svoj identitet a tako i svoj maternji BOSANSKI jezik, čak iako su nesvjesna u potpunosti.

Akcija je ovaj put zaista bila teška i jedva je sakupljen novac jer su u zadnje vrijeme profili Nihada Aličkovića blokirani već gotovo mjesec dana. Ali ideja i priča su ispoštovani i djeca su obradovana i četvrti dan Bajrama im je uljepšan ali im je i ovim putem dato do znanja da nisu sami i da neko misli na njih i poštuje njihovu žrtvu.

Naredni kurban Bajram, takođe ukoliko budete željeli možete nam se javiti jer ćemo izabrati opet neko novo mjesto na dijelu okupiranog teritorija naše Domovine.

Hvala svima onima koji  su učestvovali u ovoj priči, hvala svima koji su donirali, koji su podržali, koji su usrećili ovu dječicu. Nije nam bilo mrsko voziti tri i pol sata od Sarajeva do Bijeljine i opet od Bijeljine tri i pol nazad, zbog samo 45 minuta provedenih sa djecom i podjelom paketića. Ovi paketići imaju svoju misiju, svoju čar i draž i to se vidi na licima djece. Hvala vam od sveg srca u moje ime, u ime djece, vaspitačica, uposlenika, efendija, roditelja i svih drugih koji su danas svjedočili ovoj priči.

Nakon paketića izrazili smo želju da obiđemo šehidski dio mezarja u Bijeljini, koji svjedoči o počinjenim zločinima i genocidu u ovom gradu tokom agresije na RBiH 92-95. god!

Hvala vam svima… ❤ hvala članovima iz BiH, Evrope i USA i iz raznih dijelova svijeta koji su svojim donacijama obradovali ovu djecu.

Nihad Aličković
Lamija Hodžić
AntiDayton pokret

ANTIDAYTON POKRET: PODIJELJENI BAJRAMSKI PAKETIĆI POVRATNIČKOJ DJECI U BIJELJINI
Komentari
Na vrh
X