Vijesti i reakcije

VUK RATKOVIĆ SILOVAO SRPKINJU JER JE BILA UDATA ZA BOŠNJAKA

VUK RATKOVIĆ SILOVAO SRPKINJU JER JE BILA UDATA ZA BOŠNJAKA

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 19. decembra optužnicu koja optuženog Vuka Ratkovića tereti za krivično djelo zločini protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Ratković je silovao Srpkinju više puta

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Vuk Ratković od početka juna 1992. godine do kraja prve polovine januara 1993. godine u Višegradu, općina Višegrad, za vrijeme agresije kao pripadnik-vojnik tzv. Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, pri Vojnoj pošti (VP) 7158 Višegrad, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine.

Ove odredbe posebno štite žene protiv svakog napada na njihovu čast, a naročito protiv silovanja i svakog napada na njihovu stidljivost. On je u više navrata prisiljavao ženu srpske nacionalnosti oštećenu, “VR-1”, upotrebom sile na seksualni odnos (silovanje), jer je udata za civila bošnjačke nacionalnosti T. M., sa kojim je u braku imala dvoje djece, maloljetnog sina i kćerku.

Njen suprug T. M. i maloljetni sin su prethodno zbog straha za njihove živote napustili Višegrad, dok je oštećena “VR-1” sa maloljetnom kćerkom ostala živjeti u Višegradu.

preuzeto: faktor.ba

VUK RATKOVIĆ SILOVAO SRPKINJU JER JE BILA UDATA ZA BOŠNJAKA
Komentari
Na vrh
X