Vijesti i reakcije

VELIKI JE BROJ KANDIDATA ZA ŠESTOAPRILSKU NAGRADU, ALI AVDO HUSEINOVIĆ JE ZASLUŽUJE S POSEBNOŠĆU

VELIKI JE BROJ KANDIDATA ZA ŠESTOAPRILSKU NAGRADU, ALI AVDO HUSEINOVIĆ JE ZASLUŽUJE S POSEBNOŠĆU

Predlaganje kandidata za dodjelu Šestoapriliske nagrade Grada Sarajeva u 2018. godini okončano je 29. januara i najviše je predloženo estradnih umjetnika, a bilo je i onih koji su sami sebe predlagali za ovu nagradu iako na to nemaju pravo.

Šestoaprilska nagrada dodjeljuje se kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblastima privrede, nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite i drugim oblastima rada i stvaralaštva, bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unaprjeđenju, promociji i razvoju grada.

Velija Katica predsjednik Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade kazao je za Faktor da se sada svi predloženi kandidati i organizacije na provjeri u Odboru za dodjelu nagrade, pa će se za petnaestak dana znati ko je ušao u najužu konkurenciju, a odluku o dodjeli nagrade donosi Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

– Ima kandidata koji su sami sebe prijavili a na to nemaju pravo. Sami sebe su prijavili iz Udruženja oldtajmer, pa izvjesni Karić koji sam sebe prijavljuje već dvije godine, a najnovija samoprijava stigla je od izvjesnog Osmana Mujana. Ima i nepotpunih prijava kao što je kandidatura generala Ismeta Hadžića, a predlagači nisu formalno dostavili odluku da ga predlažu za nagradu. Formalne uvjete ispunjavaju Auto Delta Sarajevo, Amer Bukvić, Centrotrans Eurolinesi Neimari d.o.o Sarajevo. To su kandidati iz oblasti privrede – pojašnjava Katica.

Validne prijave su stigle i za Kulturni centar “Kralj Fahd“ i profesoricu Tatjanu Ljujić-Mijatović. Stigao je prijedlog za vokalne soliste grupe Ambasadori: Ismetu Dervoz, Zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasnu Gospić. Zatim, KUD “Baščaršija“, glumca Emira Hadžihafizbegovića, Anura Hadžiomerspahića (posthumno), Avdu Husejnovića i Marija Pejića bivši direktor televizije u Sarajevu. Dakle, najviše ima kandidiranih iz kulture i umjetnosti, dodaje Katica.

U oblasti sporta predloženi su Karate klub “Bosna“, Bojan Kurajica i Kemal Osmanović – šahisti. Predložena je i Lejla Tanović – biciklistkinja, Zdravko Stojnić – olimpijski takmičar u Bobu i posthumno fudbaler Želimir Vidović Keli.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su: Medicinska asocijacija BIMA, dr. Ismet Gavrankapetanović, Gerentološki centar u Nahorevu, Marica Malešević i Mirsad Muftić – fizijatar.

Još sedam kandidata ispunjavaju uvjete iz ostalih oblasti, a to su Klub nezavisnih intelektualaca 99, posthumno Goran Čengić, Udruženje veterana odreda Lasta, Goran Mikulić, Renata Mostarac, Rabija Bosiočić i Udruženje patriotska liga Kantona Sarajevo.

– U Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade ima 13 ljudi. U ponedjeljak ćemo održati sjednicu i izvršit ćemo prvo tajno glasanje za predložene kandidate i organizacije. Svaki kandidat koji dobije najmanje sedam glasova od 13 ulazi u drugi krug glasanja. Drugi krug tajnog glasanja Odbor će izvršiti za petnaestak dana, a svaki kandidat se ocjenjuje bodovima od jedan do deset. Zatim i svake oblasti idu po dva kandidata koji su osvojili najviše bodova i na sjednicu Gradskog vijeća bira se najviše šest kandidata koji će dobiti Šestoaprilsku nagradu, a može se dodijeliti i manje od šest, ako tako odluči Gradsko vijeće Sarajeva – kazao je Katica.

preuzeto: faktor.ba

AntiDayton pokret je putem građana Sarajeva prijavio Avdu Huseinovića za jednog od kandidata za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

AVDO HUSEINOVIĆ rođen je 25. novembra 1973. godine u Sarajevu gdje i danas radi i živi. Svoj dobrinos dao je i tokom agresije na našu Domovinu braneći grad Sarajevo kao pripadnik Armije RBiH.

Avdo Huseinović je muzički producent, novinar, publicista, kolumnista, pisac, istraživač, režiser i autor desetina dokumentarnih filmova.

Napisao je na hiljade kolumni na temu ratnih zločina, agresije i genocida ali i časne odbrane Domovine, sve s ciljem jačanja kulture sjećanja. Iza sebe ima četiri pisana i izrazito zapažena važna djela:

AUTOR JE KNJIGA:
– „Dželati naroda mog“ (2009.),
– „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ (2013.),
– „Stazama bosanskih vitezova“ (2014.),
– „Bosanski dan „D“ ili „Slučaj Dobrovoljačka“ (2017.)

AUTOR JE DOKUMENTARNIH FILMOVA:
– „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.),
– „Krvavi ples po šeheru“ (2010.),
– „Daleko je Tuzla“ (2010.),
– „Bosna ili smrt“ (2011.),
– „A bili su samo djeca“ (2012.),
– „Dvadeset godina 1. korpusa Armije RBiH“ (2012),
– „Na Drini krvavi Višegrad“ (2014.),
– „Prijedorska polja smrti“ (2014.),
– „Logori smrti“ (2014.),
– „Dobrinja, opsada u opsadi“, (2015.),
– „Herceg Bosna – Zločin i kazna“ (2015.),
– „Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda“ (2015.),
– „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“ (2016.),
– „Djeca iza žice“ (2017.),
– „Prvi mart“ (2017.),
– „Živi štit“ (2017.),
– „Tomašica grobnica fudbalera“ (2017.)…

U toku je priprema i izrada još nekoliko dokumentarnih filmova koji će kao i prethodni ostaviti veliki trag Avdinog vakufa koji nas zadužuje da taj uvakufljeni materijal plasiramo i širimo dalje prezentujući ga novim generacijama.

Za šestoaprilsku nagradu, Avdo Huseinović ima i više nego potreban materijal te se Avdi ne može pokloniti, već treba časno i s posebnim značajem uručiti ova nagrada Grada Sarajeva.

Za potrebnu prijavu, skupljeno je tajno preko 200 potrebnih potpisa građana sa područja Kantona Sarajevo kako uslovi za kandidaturu nalažu. Prijavu za kandidata predali kao neformalna grupa građana “AD pokret”, jer Avdo prvenstveno ima najveće poštovanje među običnim građanima Sarajeva i cijele BiH.

AntiDayton pokret

VELIKI JE BROJ KANDIDATA ZA ŠESTOAPRILSKU NAGRADU, ALI AVDO HUSEINOVIĆ JE ZASLUŽUJE S POSEBNOŠĆU
Komentari
Na vrh
X