Vijesti i reakcije

UDRUŽENJE RVI STARI GRAD SARAJEVO UPUTILO PISMO ANTIDAYTON POKRETU I NIHADU ALIČKOVIĆU

UDRUŽENJE RVI STARI GRAD SARAJEVO, UPUTILO PISMO ANTIDAYTON POKRETU I NIHADU ALIČKOVIĆU

Danas oko 11:30 kao pokret bili smo jako lijepo iznenađeni pristiglim mailom na našu adresu koji je uputilo Udruženje RVI (ratnih vojnih invalida) Stari Grad, Sarajevo.

Naime Udruženje RVI SG Sarajevo, uputilo je punu podršku Nihadu Aličkoviću i AntiDayton pokretu, koji se u proteklim danima nalaze na meti istražnih radnji zbog postavljene instalacije i održanog performansa 31. maja 2017. godine na Baščaršiji.

Odluku prenosimo u cjelosti:

Udruženje ratnih vojnih invalida Stari Grad Sarajevo 08.02.2018. godine

ODLUKA

Član 1.

Daje se puna podrška pokretu AntiDayton i njihovom Predsjedniku g-dinu Nihadu Aličkoviću u borbi za pravdu i istinu te ukazivanju na činjenice koje dokazuju sva zlodjela koja su se desila u periodu 92-95.  Vaš rad na kulturi sjećanja i svjedočenju vezano za gore navedeni period je dužnost svih nas.

Član 2.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

OBRAZLOŽENJE:

Na oslovu člana 18. Statuta Udruženja ratnih vojnih invalida Općine Stari Grad Sarajevo, gornjeg broja i datuma a na osnovu odluke Skupštine Udruženja ratnih vojnih invalida Općine Stari Grad Sarajevo, sa sjednice održane dana 08. februara 2018. godine, Skupština Udruženja je jednoglasno donijela odluku o bezrezervnoj podršci g-dinu Nihadu Aličkoviću, vođi pokreta AntiDayton koji je upriličio performans “Sprovođenja zatvorenika logora u Prijedoru”  u 2017. godini. Na osnovu ovog performansa g-din Nihad Aličković je od strane Tužilaštva BiH, te na osnovu navodnog kršenja Krivičnog zakona po članu 145/a-1.1. pozvan na procesuiranje i na razgovor u nadležne policijske prostorije. 

U potpisu Predsjednik Udruženja RVI STARI GRAD

G-din Memo Murtić 

ANTIDAYTON POKRET – ZAHVALNOST! 

Zahvaljujemo se svim srcem za ovu donešenu odluku te ovim putem želimo da pokažemo naše oduševljenje ali i maksimalnu zahvalnost na tome. 

AntiDayton pokret pored svega bavi se i jako puno očuvanjem sjećanja na časnu odbranu naše Domovine. Za sve to zaslužni su branioci Domovine među kojima ste i Vi, današnji RVI Stari Grad a jučerašnji branioci, heroji, gazije, junaci, ljiljani i borci koji zaslužuju samo riječi hvale.

Naš cilj je da indoktriniramo i educiramo mlade snage te im objasnimo ko je i kako branio glavni grad Domovine Sarajevo te i kako se branila država od agresora tokom četiri godine agresije. Jako puno pišemo na tu temu, odajemo poštovanje braniocima sa područja cijele BiH kao najčasnijim pripadnicima jedne armije a to je Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Branioci Općine Stari Grad imali su posebnu liniju odbrane pa tako i jednu od najopasnijih i najdužih u Sarajevu. Trebevićka linija od Grbavice preko Vraca do Kapije grada na Baščaršiji je spašavala grad nedozvoljavajući agresoru da na tom dijelu uđe u grad.

Zahvalni smo Vam za Vašu odanost Domovini kao i svakom braniocu pojedinačno koji nije žalio svoju mladost, svoje tijelo i zdravlje pa i svoj život kako bi ovaj grad i ova zemlja opstali. 

Zahvalni smo Vam, što ste kao današnji pripadnici RVI populacije, u toku opsade Sarajeva i agresije na RBiH dali svoje zdravlje i dijelove tijela i bezuslovno branili glavni grad Domovine kako bi spriječili još jedan genocid od strane Srpskih zločinaca. 

Hvala Predsjedniku Udruženja g-dinu Memi Murtiću i Udruženju RVI Stari Grad i svim članovima na podršci i odluci koja je donesena na Skupštini Vašeg Udruženja, te se nadamo skorijem susretu i uvezivanju snaga na nastavku borbe za očuvanje Domovine koju ste vi već jednom odbranili. Evidentno je da je naša Domovina u opasnosti baš kao što je evidentno da se rad na kulturi sjećanja pokušava potisnuti, zaplašiti i sankcionisati što mi kao pokret nećemo dozvoliti.

Ovo Vaše pismo podrške i odluka, nama su samo još veći podsticaj i motivacija za kreiranjem još boljih performansa i instalacija koje će pričati priču istine. Ovo je samo dokaz da je naš rad na pravom putu i da je prepoznat od strane onih koji su najzaslužniji za današnje postojanje naše zemlje, od onih koji su za Domovinu dali sve.

Hvala Vam!

U ime AntiDayton pokreta

Nihad Aličković

15. februar 2018. godine, Sarajevo

UDRUŽENJE RVI STARI GRAD SARAJEVO UPUTILO PISMO ANTIDAYTON POKRETU I NIHADU ALIČKOVIĆU
Komentari
Na vrh
X