Vijesti i reakcije

PUTINOVI “NOĆNI VUKOVI” VOZE ZA “RUSKI BALKAN”

Putinovi “Noćni vukovi” voze za “Ruski Balkan”

Petnaestak članova poznatih ruskih izazivača nereda, mutne pozadine, i sponzoriranih od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, tačnije moto-kluba “Noćni vukovi” po navodima nedjeljnika Newsweek, najavili su dolazak u Srbiju i u Bosnu i Hercegovinu 19. marta kako bi, po njihovim riječima “istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”. Prema nedjeljniku Newsweek, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom te ture će se članovi ovog “moto-kluba” vjerovatno sastati sa političkim predstavnicima tzv. “RS”. Prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu bi trebao biti kroz Bijeljinu, Tuzlu, Doboj, Banjaluku, i Brčko.

Koliko ćemo kao država i kao zajednica biti sposobni suprotstaviti se nasillničkom promoviranju proruske ideologije u našoj državi će se vidjeti u narednim danima. Hoćemo li biti kadri kao država zabraniti ulaz na granici ovakvim terorističkim grupama, pitanje je.  Hoćemo li biti kadri kao narod koji voli ovu zemlju stati i reći NON PASSARAN?

MORAMO BITI!

This slideshow requires JavaScript.

Pojedinosti o Putinovim “Noćnim vukovima” – Newsweek

Bolje upućeni stručnjaci svjesni opasnosti prisustva ovih “motociklista” i jasno upozoravaju da spomenuti imaju za cilj podsticati antizapadno raspoloženje na Balkanu, regiji sa kompliciranom historijom međuetničkih tenzija, separatizma, oružanih sukoba i sukobljenih uticaja Rusije i Zapada.

“Pogledate šta ti ljudi rade, oni inspiriraju ekstremističku ideologiju i povezani su sa različitim grupama koje stimuliraju ekstremizam”, Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni i Hercegovini je izjavio za Newsweek.

“Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabiliziraju Balkan u nečemu čemu odavno teže.”

Neki od analitičara tvrde da su “Noćni vukovi” već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu. Jasmin Mujanović, analitičar prilika ba Balkanu, kaže da je posjeta problematična, jer je to “kriminalna, paravojna organizacija, produžena ruka Kremlja, koja počinje sve više i više otkrivati otvorene političke veze sa secesionističkim režimom političara bosanskih Srba – Miloradom Dodikom, te sa autokratskom vladom Predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića”.

“Njihovi članovi su već učestvovali u sukobima u Ukrajini, neki od njih vjerovatno imaju iskustva i u jugoslavenskim ratovima i ponašaju se kao Putinove “udarne” snage.”

Bez obzira na to ima li Rusija uticaja, vođe “Noćnih vukova” očigledno vjeruju da su “banda na historijskoj misiji”.

“Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama, uz pomoć kojih pišemo historiju i oni su zauvijek povezani sa borbom za budućnost Rusije”, izjavio je Aleksandar Zaldostanov, vođa “Noćnih vukova”, sa nadimkom “Hirurg”, u nedavnom intervjuu za “Srpski glas”.

Guardian

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika. Upoznajte “Noćne vukove”, najozloglašeniju moskovsku motociklističku bandu.

Ovako počinje tekst koji je nedavno objavio britanski list “The Guardian” predstavljajući ovu grupu.

“The Guardian” piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, te da ti članovi održavaju bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu “Putinovim anđelima”.

Iako je klub sa sjedištem u Moskvi privukao i privlači međunarodnu pažnju medija, njihova ispostava u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) uglavnom je izvan njihovog radara. Za članove “Noćnih vukova”, kolaps SSSR-a je i dalje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i vrati izgubljeni teritorij. “SSSR je bio najmoćnije carstvo na svijetu“, njihova je poruka.

Kratka historija

“Noćni vukovi” su prvo krenuli iz moskovskog podzemlja osamdesetih godina, u liberlnom okruženju koje je cvjetalo pod reformama predsjednika SSSR-a, Mihaila Gorbačova. Od tih ranih godina, “Noćni vukovi” evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije Kremlja. Kljčni trenuci su se dogodili u avgustu 1991. godine, kada su se pomjerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspješnog puča protiv Gorbačova, kojeg su pokrenuli okorjeli komunisti. Tokom devedestih godina, klub je održavao godišnja okupljanja motociklista i pokrenuo liniju odjeće “Wolf Wear”. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji sponzor, dodjeljujući im ogromne grantove i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnju “Noćnih vukova.”

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u New Yorku, kaže da “Noćni vukovi” djeluju kao “zastupnici i alati države”. Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margine kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao snažan izvor “mehke moći”.

Prošle godine je gruzijska vlada zabranila ulazak spomenutoj ruskoj motorističkoj bandi. Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Giorgi Mgebrišvili rekao je novinarima u Tbilisiju 3. maja prošle godine, da članovima “Noćnih vukova” nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju 2. maja.

Izvori: Newsweek/ Guardian

 

PUTINOVI “NOĆNI VUKOVI” VOZE ZA “RUSKI BALKAN”
Komentari
Na vrh
X