Obavijesti

PROTESTI BORACA – BLOKADE ŠIROM BIH

Nakon što se. prema navodima demobilisanih boraca ARBiH, zakonodavna vlast oglušila na njihov zahtjev za sazivanje hitne tematske sjednice do 28. februara, a na kojoj bi se rješavala pitanja demobilisanih boraca, danas su započeli i protesti boraca. Iako su borci danas blokirali više mjesta i cesta na području BiH tražeći odgovor od parlamentaraca, zbog čega nisu zakazali sjednicu na kojoj bi se riješilo pitanje finansiranja boračkih organizacija  (kojih kako su naveli ima oko 1.600), te pitanje registra i boračkog dodatka, njihovi protesti protiču ignorirani od strane državnih TV medija, te u sjeni posjete evropskih zvaničnika i predavanja odgovora Bosne i Hercegovine na upitnik Evropske Komisije.

Zbog protesta je obustavljen saobraćaj na raskrsnici M-4 i M-17 u Karušama (dionica Maglaj – Doboj), M-17 Žepče – Zenica (u mjestu Donja Golubinja), Sarajevo – Konjic (na prevoju Ivan) i na petlji Šićki Brod (Tuzla), a očekuje se da će obustava biti na još nekim dionicama. Iz BIHAMK-a je saopćeno da je od 11:45 sati blokirana i Alipašina ulica u Sarajevu (put M-18 Sarajevo-Vogošća).

Petlja Šićki Brod u Tuzli je takođe blokirana. Grupa od blizu 300 demobilisanih boraca iz Gradačca, Srebrenika, Gračanice i Živinica još uvijek drže u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli zbog čega su se na putnim pravcima prema Sarajevu, Doboju i Orašju stvorile velike gužve.

Iz dežurnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su izjavili da je još uvijek u toku blokada magistralnog puta M-17 u mjestu Golubinja i Karuše. Grupa demobilisanih boraca koja je danas iz Zenice trebala krenuti u Sarajevo na proteste oko 11 sati blokirala je magistralni put M-17 na lokaciji petlje u naselju Blatuša. Naoružani zastavama, lijekovima i voljom da izbore se za svoja prava, demobilisani borci iz Zenice  su istakli da će ostati na cesti dok se ne ispune njihovi zahtjevi u Sarajevu.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je potvrđeno da je na Vogošćanskoj petlji u potpunosti obustavljen saobraćaj i prema Zenici (autoput) i prema Tuzli, te da sarajevska policija osigurava proteste.

Na ulazu u tunel na Ivan-sedlu okupilo se oko 300 demobilisanih boraca, koji su zapalili vatru, oko koje su se okupili jer je trenutna temperatura -6 stepeni. Putna komunikacija na ovom pravcu je blokirana jer su na saobraćajnicu borci postavili balvan.

Protesti boraca su inicirani od strane demobilisanog borca Sulejmana Fejzića zvanog Fejza iz Srebrenika koji je preminuo prošle sedmice, a njegovi saborci nastavljaju borbu za svoja prava. Demobilisani borci su poručili da su spremni ostati na pozicijama sve do ispunjenja njihovih ciljeva.

This slideshow requires JavaScript.

 

PROTESTI BORACA – BLOKADE ŠIROM BIH
Komentari
Na vrh
X