Obavijesti

POKRŠTENI EDIN A DANAS NEBOJŠA, IDENTIFICIRAO PRONAĐENE KOSTI OCA SADIKA IZ VLASENICE!

POKRŠTENI EDIN A DANAS NEBOJŠA, IDENTIFICIRAO PRONAĐENE KOSTI OCA SADIKA IZ VLASENICE! 

Obavljena identifikacija mučki ubijenih Vlaseničana među kojima je Nebojša Bogosavljević (koji se prije zvao Edis Džindo) pronašao rođenog oca Sadika Džindu
Autor: E. SKOKIĆ – Avaz

Nebojša Bogosavljević iz Vlasenice poslije 26 godina pronašao je i identificirao svog oca rahmetli Sadika Džindu, kojeg su iz porodične kuće 29. juna 1992. odvele naoružane osobe u maskirnim uniformama. Do tog dana on se zvao Edis, a njegov dvije godine stariji brat Adis.
Poslije tog dana promijenili su imena u Nebojša i Siniša te uzeli majčino djevojačko prezime Bogosavljević.

Izgubljeni tragovi

Nakon što su nam odveli oca, rađena je neka vrsta anketa u kojoj smo se morali izjasniti o tome da li želimo promijeniti ime i prezime ili da idemo u logor. Odabrali smo ovo prvo i već u julu 1992. godine otišli u Srbiju. Ja sam se vratio 1993. godine a brat dvije godine kasnije – kaže Nebojša, koji je jučer iz rodne Vlasenice došao u Tuzlu kako bi identificirao posmrtne ostatke svog mučki ubijenog oca.
Njegov otac bio je automehaničar, a radio je i kao šofer u jednom prijevozničkom preduzeću. Te su večeri odvedeni i drugi civili bošnjačke nacionalnosti, kojima se izgubio svaki trag.

Zna identitet

Ja sam vidio dvojicu, mada majka govori da su bila trojica naoružanih ljudi. Jedan je, koliko znam, nastradao nedugo nakon toga, a drugi živi u Vlasenici. Ne bih otkrivao njegov identitet. Ne mogu zbog nekoliko usijanih glava mrziti cijelu naciju. Imam svoju porodicu i svoju djecu učim da se druže i igraju sa svima – kaže Nebojša.
Oca se dobro sjeća, mada su, kako kaže, mnoge slike pale u zaborav.
Kada mi je otac bio najpotrebniji, nisam razmišljalo kako bi mi valjalo da je pored mene, jer sam se tada morao boriti za egzistenciju. Svoje kćerke upoznao sam s tim, ali ne znaju detalje. Još su male – kaže Nebojša.

Danka Bogosavljević, Nebojšina mama, svojevremeno je bila svjedok odbrane na suđenju Predragu Bastahu zvanom Car.
Njeno svjedočenje njemu nije mnogo pomoglo, jer je Bastah pred Sudom BiH osuđen na 22 godine zatvora zbog monstruoznih ubistava vlaseničkih Bošnjaka, među kojima je bio i Sadik Džindo, suprug Danke Bogosavljević.

Identitet žrtava

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a u srijedu su i zvanično njihov identitet potvrdili članovi njihovih porodica.

Identificirani su: Suljo (Hasib) Alispahić rođen 1922. godine, Sadik (Ibrahim) Džindo rođen 1947. godine, Meho (Bajro) Ferhatović rođen 1962. godine u mjestu Kuljančić, Sejmo (Adem) Ibrabimović rođen 1960. godine, Ismet (Esad) Kavazović rođen 1925. godine u Vlasenici, Rifet (Ramo) Omerović rođen 1955. godine, Nesib (Salkan) Salkić rođen 1937. godine i Abdulah (Davud) Gogić rođen 1954. godine.

DOBRO SE ZAMISLITE NAD OVIM TEKSTOM, UZMITE SEBI VRIJEME I ZAMISLITE SE… 

AntiDayton pokret 

POKRŠTENI EDIN A DANAS NEBOJŠA, IDENTIFICIRAO PRONAĐENE KOSTI OCA SADIKA IZ VLASENICE!
Komentari
Na vrh
X