Vijesti i reakcije

NASTAVLJENO SUĐENJE VIKIĆU, PUŠINI I DRUGIMA

NASTAVLJENO SUĐENJE VIKIĆU, PUŠINI I DRUGIMA

Svjedok Tužilaštva BiH negirao je da je prepoznao glas Dragana Vikića, kada su Kerim Lučarević i Malik Krivić motorolom pozivali druge osobe u vezi sa zarobljenicima u policijskoj stanici u sarajevskoj općini Novi Grad.

Murat Šabanović se prisjetio kako je 1992. godine s Kerimom Lučarevićem i Hajrudinom Šumanom autom otišao do policijske stanice u Novom Gradu, jer je rečeno da su “uhapšeni neki četnici”. Pojasnio je da je po dolasku bilo 200 ljudi koji su htjeli na silu ući u stanicu da linčuju te osobe, javlja BIRN.

Svjedok je istaknuo da je Malik Krivić, komandir Treće policijske uprave, rekao Lučareviću da se “osam paketa mora isporučiti u Sarajevo na bezbjedno mjesto u Centralni zatvor, jer im on ne može garantovati sigurnost”. Šabanović je negirao da se u tom razgovoru spominjalo da se te osobe prebace u Dom policije.

Kako je pojasnio svjedok, Lučarević i Krivić su radiostanicama kontaktirali neke osobe, ali ne zna koga osim da se “prozivala jedinica Bosna”.

Na predočene ranije iskaze prema kojim je tvrdio da je prepoznao glas Dragana Vikića putem motorole, svjedok je naveo da je tačno ono što je danas kazao, te da ne zna odakle Vikić u tim zapisnicima, s obzirom da ga poznaje iz medija.

Šabanović je istakao da je “površinski” vidio zarobljenike u policijskoj stanici, te da je čuo da su ih zarobili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i rezervnog sastava milicije.

– Čuo sam možda peti ili šesti dan da je neka budala pobila neke zatvorenike. Otprilike se pričalo da je to ta grupa – rekao je Šabanović, dodavši da nije čuo ime te “budale”.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika agresirske Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.
Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije, u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Svjedok Hajrudin Šuman je u aprilu 1992. nakon što je “VBR dejstvovao” otišao sa Kerimom Lučarevićem i još jednom osobom da vide je li neko preživio u Dom policije, gdje su se pozdravili s Vikićem.
Pojasnio je da su se nalazili ispred kancelarije Asima Dautbašića kada je došla informacija da je pucnjava u parku i da su izvjesni “Mišo Matić i njegovi pobili neke zarobljenike”. Vikić se, prema riječima svjedoka, “uhvatio za glavu”.

Na predočenu izjavu prema kojoj je tvrdio da je Vikić rekao Dautbašiću da “izgleda da je Mišo one pobio”, svjedok je rekao da je to tačno.

Šuman je negirao da je išao kod Malika Krivića, odnosno da je ulazio u zgradu policije Novi Grad. Također je negirao da je ikada sjedio u autu s Muratom Šabanovićem.

Suđenje će se nastaviti 7. septembra.

preuzeto: faktor.ba 

NASTAVLJENO SUĐENJE VIKIĆU, PUŠINI I DRUGIMA
Komentari
Na vrh
X