Feljton

VIDEO: NA DANAŠNJI DAN 02.03.1992. UBIJENE SU PRVE DVIJE ŽRTVE SARAJEVA: RAMO BIBER I KENAN DEMIROVIĆ

NA DANAŠNJI DAN 02.03.1992. UBIJENE SU PRVE DVIJE ŽRTVE SARAJEVA: RAMO BIBER I KENAN DEMIROVIĆ

RAMO BIBER: Rahmetli Ramo Biber je rođen u selu Grivip, općina Rudo. Živio je u sarajevskom naselju Švrakino Selo. Ovaj građanin Sarajeva je svirepo ubijen je u 42. godini života, kao radnik javnog komunalnog preduzeća GRAS, dok je radio na obezbjeđenju trebevićke žičare.

Dana 2. marta, 1992. godine, rahmetli Ramo se nalazio na gornjoj stanici trebevićke žičare, u društvu sa strojarom žičare Abdulahom Rizvanovićem. Oko 14 sati, njih dvojica su primijetili veću grupu nepoznatih naoružanih ljudi kako opkoljavaju stanicu, a trojica su odmah pokušala ući u objekat tražeći da je Ramo i Abdulah predaju njima i istu napuste. Bili su to vojnici u maskirnim uniformama i u bijelim kombinezonima. Prema riječima Abdulaha Rizvanovića, bili su to pripadnici specijalne vojne jedinice iz Rajlovca i bili su naoružani automatskim oružjem. Uvidjevši da su opkoljeni i da im prijeti opasnost po život, Ramo i Abdulah su skočili iz stanice i pojurili kroz šiblje i šumu trasom žičare prema gradu, a za njima je odjekivala rafalna paljba spomenutih četničkih terorista.

Svjedočenje Abdulaha Rizvanovića:

Bilo je oko dva sata popodne. Baš smo pili kafu, pratili vijesti. Ostali smo iz prve smjene raditi zbog barikada i u jednom trenutku ugledah naoružanog čovjeka kako mi kroz prozorsko staklo, vrlo drsko, daje znak da izađem. Istovremeno vidjeh još dvojicu vojnika, ali i čuh Ramu kako mi govori da on vidi druge vojnike. Kao po komandi, instinktivno, naglo smo izjurili iz te prostorije i počeli trčati. Iza nas začula se gromoglasna rafalna paljba, dovikivanje, psovke, a mi smo i dalje trčali, trčali, padali, kotrljali se. Odjednom, Ramo je posrnuo, pa je opet ustao i u jednom času skrenuo je korak ulijevo. Dalje ne znam ništa više nego to da sam, činilo mi se, u sekundi uspio sjuriti do mjesne zajednice Mahmutovac. Poslije se ustanovilo da je Ramo bio ranjen u leđa i stomak, a, očito, dokrajčen je pucnjem u sljepoočnicu”.

Ramo je pronađen mrtav u blizini trećeg stuba trebevićke žičare. Sljedećeg dana, 3. marta, uviđaj su obavili radnici CSB-a Sarajevo, u saradnji s radnicima CSB-a Stari Grad, te sa sudijom Osnovnog suda u Sarajevu. Na mjestu ubistva pronađene su brojne čahure kalibra 7, 9, 62 mm, te čahure municije kalibra 7,65 mm. Sve dalje aktivnosti o utvrđivanju ubistva Rame Bibera preuzeo je MUP RBiH, međutim ni dan danas nije sproveden krivični postupak, niti je utvrđena odgovornost za taj zločin.

Danas kada se sarajevska žičara opet vraća u život, odlukom gradskog vijeća na inicijativu mnogih pa i dugogodišnje insistiranje AntiDayton pokreta, gornja stanica gdje je i ubijen rahmetli Ramo Biber, bit će nazvana po njemu! 

AntiDayton pokret 

KENAN DEMIROVIĆ: Rahmetli Kenan Demirović je bio jedan od prve dvije žrtve četničkih terorista u Sarajevu. Kenan je mučki ubijen je u 17. godini života, u prvim večernjim časovima stotinjak metara od svoje kuće na Kobiljoj Glavi, u blizini groblja Orlić, dana 2. marta 1992. godine. Sve se dogodilo u trenu. Samo što su se Kenan i njegov rođak Atif oko 18 sati popeli iznad kuće, na livadi čije ivice graniče sa šumom odjeknuo je rafalni pucanj iz automatske puške. Kenan je ubijen, a Atif je ranjen u nogu.

U istražnom postupku SJB-a Vogošća tadašnji načelnik SJB Vogošća Vehid Hodžić je sa patrolom i psom tragačem izašao na mjesto ubistva. Pas tragač se uputio ka obližnjem naselju i došao do kuće Pere Pajdaka. No, čim su oni krenuli prema toj kući, iz nje je izašla naoružana banda četničkih terorista i zaprijetila da će pucati ako se patrola SJB ne vrati nazad.

Prema nezvaničnim informacijama, u to vrijeme predsjednik Kriznog štaba SDS-a Jovo (Joja) Tintor, kasnije ratni zločinac, bio oženjen upravo iz kuće u koju se nije moglo ući”, svjedoči Nihad Halilbegović, istraživač i nekadašnji sekretar Gradskog sekretarijata za NO, napominjući da je na Kenanovoj dženazi 4. marta, koju je predvodio tadašnji reis Jakub ef. Selimoski, bilo više od deset hiljada ljudi.

Halilbegović takođe spominje i da su Kenanovi roditelji, inače prosvjetni radnici i ugledni građani Vogošće, teško podnijeli ubistvo njihovog malodobnog sina jedinca. Razočarani što ovo ubistvo nije rasvijetljeno, odselili su se u Ameriku.

AntiDayton pokret 

VIDEO: NA DANAŠNJI DAN 02.03.1992. UBIJENE SU PRVE DVIJE ŽRTVE SARAJEVA: RAMO BIBER I KENAN DEMIROVIĆ
Komentari
Na vrh
X