Vijesti i reakcije

MARŠ KRAJIŠNIKA OBILJEŽIO SLOM ČETNIČKE FEBRUARSKE OFANZIVE!

MARŠ KRAJIŠNIKA OBILJEŽIO SLOM ČETNIČKE FEBRUARSKE OFANZIVE 1994. GODINE! 

This slideshow requires JavaScript.

U prisustvu nekoliko stotina građana Krajine i pored velike hladnoće i snijega održan je tradicionalni marš u kojem se bivši pripadnici 5.korpusa Armije RBiH prisjećaju neprijateljske „Februarske ofenzive” ratne 1994.godine. Tada su na Grmuško-srbljanskom platou vođene presudne borbe za odbranu desne obale rijeke Une, i tom prilikom nadljudskim naporom pripadnika 5.korpusa Armije RBiH i policije osujećen je plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u Kostelima. Tadašnji borci 5. korpusa ARBiH su zaustavili ofanzivu neprijatelja, te očuvali ovaj prostor slobodnim.

Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a koja je za cilj imala protjerivanje snaga 5. korpusa Armije Republike BiH sa Grabeškog i Grmuško – srbljanskog platoa, zauzimanje hidroelektrane “Kostela” , kao i presijecanje komunikacije Bihać-Cazin.

Ofanziv srpskih snaga tog, (za njih kobnog) 6. februara, započela je u zoni odgovornosti 501. i 503. brdske brigade, te 504. lake brigade 5. korpusa Armije Republike BiH.

Podršku agresoru davala je i Narodna odbrana tzv. Autonomne pokrajine “Zapadna Bosna” na čijem čelu se nalazio osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić.

Teške borbe vođene su svakodnevno koje su rezultirale velikim gubicima kako ljudskih života, tako i materijalno-tehničkih sredstava na obje strane.

Jedinice 5. korpusa pružile su tada herojski otpor i spriječile ostvarenje ciljeva neprijatelja.

U organizaciji Udruženje branilaca “Hasin vrh”, kao i svake godine i ove godine je održana tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije RBiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug, tzv. “Februarske ofanzive ’94”.

Oslobađajući Hasin vrh od neprijatelja, svoje živote dala su 102 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH, poslavši jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Vječni rahmet i veliko hvala našim herojima, pripadnicima 5. korpusa koji su dali svoje živote za odbranu naše Krajine.

Neka je vječni rahmet i mir i hvala svim braniocima Domovine koji su položili svoj život časno i pošteno. Nikada nećete biti zaboravljni. Neka je vječno hvala svim preživjelim braniocima Domovine!

preuzeto: krajina.ba – uredio: antidayton.com

MARŠ KRAJIŠNIKA OBILJEŽIO SLOM ČETNIČKE FEBRUARSKE OFANZIVE!
Komentari
Na vrh
X