Vijesti i reakcije

HAAG POTVRDIO: HRVATSKA PRESUĐENA ZA IZVRŠENU AGRESIJU!

HAAG POTVRDIO:HRVATSKA PRESUĐENA ZA IZVRŠENU AGRESIJU!

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je potvrdilo da je Hrvatska, odnosno njeno tadašnje rukovodstvo, počinilo agresiju na BiH. Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata!

Optuženi u slučaju “Prlić i drugi” osporavali su zaključke Vijeća da su dijelili ciljeve UZP-a. Oni tvrde da su postojale greške u definiciji UZP-a i da je stav Sudskog vijeća u pogledu obima i kasnijeg širenja ovog cilja pogrešni.

Optuženi su osporavali da je konačni cilj, koji su dijelili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i drugi iz civilnog i vojnog rukovodstva Hrvatske, bio osnivanje posebnog entiteta i ujedinjenje svih Hrvata.

Nijedan od žalitelja, konstatiralo je Žalbeno vijeće, nije pokazao nikakvu grešku u primjeni prava u zaključcima Sudskog vijeća. Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu UZP-a, a odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i službenici Republike Hrvatske. Žalbeno vijeće nije našlo da je Sudsko vijeće pogrešno interpretiralo činjenice. Žalbeno vijeće potvrđuje prvostepenu odluku da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

– Njihovi argumenti (žalitelja) nemaju meritum i zbog toga se odbacuju – zaključilo je Žačbeno vijeće, što je i konačna presuda.

Sudija Fausto Pocar ne dijeli mišljenje većine u vezi udruženog zločinačkog poduhvata.

preuzeto: Faktor.ba

HAAG POTVRDIO: HRVATSKA PRESUĐENA ZA IZVRŠENU AGRESIJU!
Komentari
Na vrh
X