Vijesti i reakcije

GODIŠNJICA ZLOČINA U ŠTRPCIMA: TIŠINA, TUGA, BOL I NAKON 25. GODINA

GODIŠNJICA ZLOČINA U ŠTRPCIMA: TIŠINA, TUGA, BOL I NAKON 25. GODINA

Tišina i danas nakon 25. godišnjice od otmice 19 putnika iz voza u Štrpcima.

Tišina koja jače vrišti od piska lokomotive. I danas se bošnjačkom narodu ledi krv u žilama na pisak bezazlenog voza. Zašto? Pitanje koje ne žele čuti ni srbijanaki ni crnogorski organi pravosudja.
“Obilježeni” su upitali – zašto? – ali odgovora nije bilo ni tada, ni sada. Zloslutna tišina zatomila je zveket oružija i brundanje motora, koji su odvezli 19 civila – 18 Bošnjaka i jednog Hrvata. Odvedeni su u nepoznato, a “oteli” su ih nepoznati (?!) vojnici.

Da se podsjetimo, otmica putnika iz voza “Lovćen” dogodila se na Željezničkoj stanici Štrpci, kod Priboja, 27.februara 1993.godine, kada je srpska paravojna formacija iz Višegrada, samo zbog biljega imena, izvela iz pomenutog voza 19 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci i jedan Hrvat.

Njih 8 su državljani Crne Gore: Senad Đečević(16), Ismet Babačić(30), Esad Kapetanović(19), Iljaz Ličina(43), Fehim Bakija(43), Šećo Softić(48), Rifat Husović(26) i Jusuf Rastoder(54). Sa njima su bili i: Halil Zupčević(49) izbjeglica iz Trebinja sa boravištem u Rožajama, kao i Zvjezdan(Halitov) Zuličić(23) iz Sarajeva sa boravištem u Novom Sadu, koji se bio uputio u posjetu ujacima Đikanovićima u Nikšiću, te Adem Alomerović(59), Rasim Ćorić(40), Fikret Memović(40), Fevzija Zeković(54), Nijazim Kajević(30), Safet Preljević(22), Džafer Topuzović(55), Muhedin Hanić – svi iz Prijepolja, kao i Tomo Buzov, oficir u penziji iz Beograda, koji se bio uputio u posjetu sinu na odsluženju vojnog roka u Podgorici.

Kako će se, nešto kasnije utvrditi, otmičari su otete, sa Željezničke stanice „Štrpci“, sproveli do sela Prelovo. U fiskulturnoj Sali lokalne Osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vrijedne stvari, a zatim ih pretukli, da bi ih, nakon toga, vezali žicom i kamionima odvezli u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih pobili. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.
Prvi i još Jedini suđeni i osuđeni za otmicu i likvidaciju otetih putnika, kojima je jedina krivica bila što su pripadali drugoj nacionalnosti, jeste Nebojša Ranisavljevićević iz Despotovca.

Crnogorska policija je uspjela da mu uđe u trag i uhapsi ga, oktobra 1996. godine. Optužnica protiv njega je podignuta marta 1997. a prvostepena presuda, od 15 godina zatvora,koje su već odslužene, izrečena je 2. septembra 2002.godine. Tokom suđenja Ranisavljeviću, utvrđeno je da je paravojnom grupom koja je izvršila otmicu rukovodio Milan Lukić, koji je, nakon rata, uhapšen i osuđen od strane međunarodnog – Haškog tribunal na doživotnu robiju, ali za druge zločine, dok za otmicu u Štrpcima nikada nije odgovarao.
Prema izjavama očevidaca, putnici su izvođeni i provođeni do kamiona potpuno mirno, bez ikakvih incidenata, bez opiranja, bez bilo kakvog povika ili protesta.Sve se to odvijalo naočigled deset policajaca, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji su bili iz Priboja i Prijepolja.

Imena policajaca su: Miroslav Gazdić, Zoran Udovičić, Miroslav Vranić, Ljubiša Radomirović, Goran Bukvić, Željko Šalipur, Goran Vuković, Radojko Ješić, Nenad Cvijović i Periša Golubović.
U Srbiji je, zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je uslijedio, uhapšeno pet osoba: Gojko Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragane Đekić, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine. Nažalost, Apelacioni sud Srbije je, zbog navodnih procesnih smetnji, odbacio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, tako da je dalja sudbina procesa neizvjesna.

Zajednički istražni tim BiH i Srbije je, tek 5. decembra 2014. godine, uhapsio još 15 osumnjičenih osoba – pripadnika tzv. vojske republike srpske i plaćeničke formacije “Osvetnici”, pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.
Sud BiH je, potom, potvrdio da je, zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci kod Priboja, 19. maja 2015. godine potvrdilo optužnicu protiv: Luke Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miće Jovičića.

U Prijepolju nisu odustajali od traženja istine za nestale u Štrpcima. Izvršioci vlasti u Srbiji uskratili su ih za istinu i pravdu. Jedno što su im udovoljili je da na 16 godišnjicu zločina u Štrpcima podignu spomen-obilježje u istom gradu. Kamen simbolično postavljen pokraj mosta na obali rijeke Lim jedinstven je podsjetnik. Na spomen-obilježju zločina u Štrpcima ispisano samo 11 imena, uz riječi “Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar 1993, odustao je od budućnosti”.
Svake godine se u Prijepolju prošeta mirno u tušini do spomen – obilježja i svake godine vapi za pravdom. Tišina i dalje ječi glasom putnika koji su nedužni svirepo ubijeni.

Na poslednji put prije 21 godinu na voz za Beograd su se ukrcali: Esad Kapetanović (19 godina), zaposlen u preduzeću Rad iz Beograda; Ilijaz Ličina (43), zaposlen u firmi “Ratko Mitrović” iz Beograda, Fehim Bakija (43), zaposlen u Planumu iz Beograda; Šećo Softić (48), zaposlen u ŽTP-u Beograd; Rifet Husović (26), zaposlen u Bijelom Polju; Ismet Babačić (30), zaposlen u preduzeću Wall Street u Podgorici; Hail Zupčević (49), izbeglica iz Trebinja, Adem Alomerović (59), zaposlen u Raketi iz Prijepolja; Rasim Ćorić (40), zaposlen u Limci iz Prijepolja; Fikret Memetović (40), zaposlen u ŽTP-u Beograd; Favzija Zeković (54), vlasnik radnje u Kraljevu; Nijazim Kajević (30), zaposlen u pribojskoj pošti; Muhedin Hanić (27), zaposlen u Zmaju iz Beograda; Safet Preljević (22), zaposlen u privatnoj radnji u Beogradu; Džafer Topuzović (55), zaposlen u Planumu iz Prijepolja, Jusuf Rastoder (45), zaposlen u Beogradu; Zvezdan Zuličić (23), student, izbeglica iz Sarajeva; Tomo Buzov, vojni penzioner iz Beograda; te najmlađi među njima, šesnaestogodišnji Sead Đečević, učenik iz Bara.

Piše: Ermin Čindrak

GODIŠNJICA ZLOČINA U ŠTRPCIMA: TIŠINA, TUGA, BOL I NAKON 25. GODINA
Komentari
Na vrh
X