Obavijesti

GENERACIJA X POMAŽE U OTVARANJU MUZEJA 5. KORPUSA ARBiH

GENERACIJA X POMAŽE U OTVARANJU MUZEJA 5. KORPUSA ARBiH U BIHAĆU 

Generacija X, poznata mnogima po dobrim akcijama i kvalitetnom i provjerenom humanitarnom radu već godinama, po patriotskoj rap muzici, bratska je organizacija AntiDayton pokreta.

U više navrata GX i ADP su sarađivali i to uspješno te se ovim putem našoj braći zajvaljujemo na povjerenju i saradnji.

Ovaj put, Generacija X napravila je akciju prikupljanja sredstava za pomoć u izgradnji muzeja 5. korpusa ARBiH u Bihaću koji je privatnim snagama i s ljubavlju formirao i vodio Mehrudin Dedić inače pripadnik 502. brigade 5. korpusa.

Mehrudin je u svojim privatnim prostorijama koje se nalaze u sklopu njegove privatne kuće formirao muzej koji obiluje mnogim autentičnim eksponatima iz perioda agresije na RBiH. Tako se u njegovoj kolekciji nalazi veliki broj originalnih uniformi pripadnika 5. korpusa koji su svoj život položili za Domovinu ali i nekoliko preživjelih. Takođe tu su sva obilježja jedinica, brigada koja su branila ovaj dio Bosne. Uz sve navedeno, veliki broj ručno pravljenog oružja, veliki broj ostataka granata i drugih neeksplodiranih sredstava kojima se pokušala osvojiti Krajina od strane agerosa popunjavaju prostor trenutnog muzeja.

Uvidjevši da je ovaj prostor premali i da je za sve ono što Mehrudin posjeduje u arhivi potrebna ipak puno veća prostorija, Generacija X je napravila akciju kojom je prikupljen određen iznos sredstava oko 3000,00 KM.

Ovom akcijom Generacija X na čelu sa Admianom Mašićem je po ko zna koji put pokažala da njihovo postojanje nije uzaludno i beskorisno i da sile dušmana, egoista i sujetnika ne mogu da im naruše ugled i sve što je iza njih.

Ponosni smo na braću koja iako žive izvan Bosne i Hercegovine ipak čuvaju od zaborava odbranu naše Domovine.

Zahvaljujemo se i Mehrudinu kojeg smatramo bratom i kojem se zahvaljujemo ovim putem na očuvanju svijesti na izgradnji kulture sjećanja i kojem se zahvaljujemo na svemu sakupljenom do sada što će uskoro popunjavati muzej 5. korpusa.

AntiDayton pokret je u više navrata posjetio muzej u njegovom prvobitnom izdanju ali takođe muzej su obišli i mnogi živi heroji kako kmKrajinr tako i cijele BiH među kojima su i general Atif Dudaković, Hamdija Tigar, Nezim Muderiss Halilović i mnogi drugi.

Hvala vam Generacija X i hvala Mehrudinu ali i Zijadu Čehiću desnoj ruci Mehrudina koji takođe brine o muzeju, ponosni smo na vas.

AntiDayton pokret

GENERACIJA X POMAŽE U OTVARANJU MUZEJA 5. KORPUSA ARBiH
Komentari
Na vrh
X