Istaknuto

FOTO: OTVORENA SPOMEN PLOČA UBIJENOJ DJECI UZ SUZE, TUGU I BOL

FOTO: OTVORENA SPOMEN PLOČA UBIJENOJ DJECI UZ SUZE, TUGU I BOL

Danas u 11:00 sati ispred broja 12. u ulici Geteova otvoreno je spomen obilježje za dvoje ubijene djece tokom opsade Sarajeva

Prije dva mjeseca AntiDayton pokret je prvi put najavio pokretanje inicijative za podizanje ovog spomena a onda je uslijedilo traganje za roditeljima zbog njihove saglasnosti.

Specifikum ubistva ovo dvoje djece jeste sama avio bomba koja je kao modifikovana modela FAB 100 bačena na građane te su prilikom toga ubijena Almedina Burek i Dženan Raonić dok je četvero komšija teže i lakše povrijeđeno tog 22. juna 1995. godine.

Iako se u tom periodu već špekulisalo o nekom primirju i mirovnom sporazumu, agresor nije trošio vrijeme nego je želio iskoristiti svaki mogući sekund i nekoga ubiti ili osakatiti.

Nakon pokrenute inicijative AntiDayton pokret skupio je sredstva kroz članove te osigurao i sredstva za paketiće i sve popratne troškove za izradu i postavljanje te i za dan otvaranja spomen ploče.

Danas su učenici Osnovne Škole Meša Selimović na čelu sa direktorom škole Ekremom Jahićem otvorili ovu ploču te položili cvijeće i odali poštovanje ubijenoj djeci.

Ovim putem zahvaljujemo se svi članovima AntiDayton pokreta te i svima onima koji su prvi put uključeni u nas rad, na donacijama i učešću u ovoj tužnoj priči koja će od danas sa spomen ploče svjedočiti istinu zauvijek. Zahvaljujemo se svima na učešću. Zahvaljuemo se takođe na današnjem dolasku i udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95, udruženju ISKORAK, OŠ Meša Selimović, Hivziji Čavčiću i Fatmiru Alispahiću na snimljenim kadrovima te i novinskoj agenciji STAV koja je kao jedini medij danas bila prisutna ovom otkrivanju ploče.

Hvala svima!

AntiDayton pokret ide dalje i neće stati ali neće ni dozvoliti da mu pročetničke i proustaške ili probalijske pa ni prokomunističke struje diskredituju rad i zalaganje koje traje već preko pet godina i iza sebe svaki put ostavi veliki materijal, nešto dugovječno.

S poštovanjem,

Nihad Aličković / AntiDayton pokret

 

FOTO: OTVORENA SPOMEN PLOČA UBIJENOJ DJECI UZ SUZE, TUGU I BOL
Komentari
Na vrh
X