Aktivnosti

ANTIDAYTON POKRET: POLOŽILI SMO LJILJANE DANAS NA MEZAR GENERALA ALAGIĆA

ANTIDAYTON POKRET: POLOŽILI SMO LJILJANE DANAS NA MEZAR GENERALA ALAGIĆA

This slideshow requires JavaScript.

Na današnji dan 2003. godine prestalo je kucati vrliko srce kao Vlašić, rahmetli generala Medmeha Alagića. Napustio je dunjaluk i otišao na bolji svijet a iza njega su ostala djela koja govore o kakvom se velikanu i heroju radilo.

Zasigurno je da nismo znali cijeniti naše žive i preživjele heroje. Zasigurno je da nismo imali jednog avdu Huseinovića da upozna nove generacije sa našim komandantima, grneralima i herojima kroz svoje dokumentarne filmove da bi i njih ostale vjerovatno ubili nepravdom.

Upravo, general Alagić je jedan od tih primjera a danas vidimo i da se narod tjera na mržnju protiv mnogih slavnih imena naše Armije te se na taj način pravi identičan vid pritiska za ubistvo novih nekoliko herojskih imena naše odbrane. S tim se mora prestati. Dok zločinci veličaju zločince, dok srpski i hrvatski narod veliča ratne zločince iz svojoh redova, presuđene za genocide i udruženi zločinački poduhvat, naš narod gazi po našim najvećim imenima.

Danas je položeno cvijeće na mezaru rahmetli generala Alagića i održana akademija u njegovo ime s podajećanjem na herojsku borbu generala Alagića tokom agresije na RBiH ali i na pokušaj uspostavljanja građanskog sistema u Sanskom Mostu.

U ime AntiDayton pokreta buket ljiljana na mezar rahmetli generala danas su položili Samir Cerić, Nermin Alagić i Hamza Cerić.

Hvala Vam što ste u ime svih nas položili cvijeće na mezar ovog gazije i odali poštovanje i proučili dove. 

AntiDayton pokret 

GENERAL MEHMED ALAGIĆ:

PREŽIVIO JE AGRESIJU NA BEDEMIMA ODBRANE ALI NEPRAVDU NIJE MOGAO!

Rahmetli Mehmed Alagić rođen je 8. jula 1947. godine u Fajtovcima kod Sanskog Mosta u Krajini. Tokom službe u JNA (jugoslovenska narodna armija) bio je aktivni oficir istoimene armije. Vojnu đkolu završava u Banja Luci 1970. godine da bi kasnije u istom gradu bio i načelnik Škole rezervnih oficira. Rahmetli Mehmed Alagić, postao je oficir za operativne poslove 36. mehanizovane brigade 1986. godine nakon što je završio usavršavanje na visokoj vojnoj školi za starješinski kadar.

Decembra 1989. godine u Zrenjaninu biva postavljen za načelnika štaba jedne pješadijske brigade koja je bila u sastavu novosadskog korpusa. Rahmetli Mehmed Alagić JNA je napustio 27. februara 1991. godine sa činom potpukovnika.

Prvog novembra 1993. godine imenovan je za komandanta 3. korpusa (ARBiH) Armije Republike Bosne i Hercegovine i na tom položaju je ostao sve do 26. februara 1994. godine. Nakon toga preuzima dužnost komandanta novoosnovanog 7. korpusa ARBiH (Armije Republike Bosne i Hercegovine). Poznat je po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa.
Nakon agresije jako uspješno i patriotski obavljao je dužnost načelnika općine Sanski Most.
Rahmetli Mehmed Alagić napustio nas je 07. marta 2003. godine.

Želimo ti vječni rahmet i vječno ti hvala za sve što si učinio za ovu zemlju i njen narod. Nihada nećeš biti zaboravljen!

S poštovanjem,

AntiDayton pokret

ANTIDAYTON POKRET: POLOŽILI SMO LJILJANE DANAS NA MEZAR GENERALA ALAGIĆA
Komentari
Na vrh
X