Vijesti i reakcije

26. GODIŠNJICA: UBORAK I SUTINA JOŠ ČEKAJU PRAVDU ZA 114 UBIJENIH!

26. GODIŠNJICA: UBORAK I SUTINA JOŠ ČEKAJU PRAVDU ZA 114 UBIJENIH!

Pod sloganom “Obaveza je pamtiti” u Mostaru je obilježena 26. godišnjica ubistva 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na Uborku i Sutini. Članovi porodica ubijenih kao i pripadnici brojnih udruženja i organizacija položili su cvijeće na spomen-obilježja i odali počast žrtvama.

U noći sa 13. na 14. juni 1992. godine, 114 građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odvedeno je iz svojih kuća u Mostaru i atomskog skloništa u Zaliku te svirepo ubijeno pored gradske deponije Uborak, kao i na obližnjem lokalitetu Sutina, na sjevernom ulazu u Mostar. Ove zločine počinile su srpske snage kojima je pomagala ranije JNA. Porodice žrtava ogorčene su jer pred lice pravde još nisu izvedeni zločinci, odnosno izvršioci i naredbodavci ovog zločina, ali ne preostaje im ništa drugo nego čekati.

Šaćira Salčin je tog kobnog dana izgubila dva brata, muža, svekra i djevere. Svake godine je sve teže jer još niko nije odgovarao za ovaj zločin.

– Nažalost nikome još nije suđeno, a našim najmilijim su presudi za čas posla. Žalosno je, ali ne može se iz ove kože u drugu – govori Salčin.

Prisjeća se kako su tog dana nju odgurnuli u stranu, a muža joj odveli sa kućnog praga.

– Bilo je teško, mnogo teško i tužno – dodaje.

Uborak i Sutina prve su ratne masovne grobnice u Bosni i Hercegovini. Slučaj Uborak i Sutina godinama se povlače po pravosudnim institucijama.

– Napokon je slučaj izvađen iz ladice gdje je bio preko 10 godina. U toku je istražni proces, ali nažalost pomaka nema da bi se podigla optužnica – kazao je predsjednik Udruženja porodica stradalih na Uborku i u Sutini Adnin Hasić, koji je sredinom juna 1992. godine ostao bez oba roditelja.

Njegove roditelje i ostale stradale odvodile su prve komšije.

– Lokalni Srbi su ih odvodili, koje je prethodno naoružala JNA, koja je u to vrijeme bila na ovom lokalitetu, a komandovao im je general Momčilo Perišić – dodao je Hasić naglasivši da iako direktni izvršioci ovog zločina još nisu procesuirani, ideolozima te genocidne politike je presuđeno u Hagu.

Podsjetio je i na masovni zločin iz 14. juna 1992, počinjen u selu Žulja u Nevesinju.

– Tada je 33 stanovnika bošnjačke nacionalnosti odvedeno i ubijeno. Dan danas se ne zna gdje je ta masovna grobnica – ističe Hasić.

preuzeto: faktor – uredio: antidayton-pokret

26. GODIŠNJICA: UBORAK I SUTINA JOŠ ČEKAJU PRAVDU ZA 114 UBIJENIH!
Komentari
Na vrh
X